sobota, 11. november 2023

[UK-CAF] LNER - CAF naroči 10 trimodalnih vlakov

 London North Eastern Railway (LNER) je CAF sklenil pogodbo za dobavo flote trimodalnih medkrajevnih vlakov za obratovanje v Združenem kraljestvu.


10 najsodobnejših vlakov z 10 vagoni, ki temeljijo na CAF-ovi platformi Civity, bo začelo obratovati na glavni progi vzhodne obale (ECML), ki jo upravlja LNER.

Na elektrificiranih poteh bodo vlaki uporabljali odjemnike toka za črpanje energije iz nadzemnih vodov, na odsekih proge, ki niso elektrificirani, pa bodo uporabljali bodisi kombinacijo baterijskega in dizelskega načina napajanja ali samo baterijski način.

Okoljske koristi bodo uresničene med prihodom in odhodom s postaj v baterijskem načinu, pri čemer bodo odpravljene emisije, vključno s škodljivimi NOx, in znatno zmanjšano onesnaženje s hrupom.

Prehod iz električnega v način lastnega napajanja in obratno se lahko izvede, ko vlak miruje ali se premika. Baterija se lahko polni v električnem in dizelskem načinu.

Vlaki bodo opremljeni z digitalno signalizacijo evropskega sistema za upravljanje železniškega prometa (ERTMS), lastniškega CAF Signaling, ki pomaga zmanjšati porabo energije in emisije z uravnavanjem hitrosti, pospeševanja in zaviranja. ERTMS omogoča tudi zmanjšano minimalno razdaljo in čas med vlaki ter po potrebi zagotavlja samodejno aktiviranje varnostnih funkcij vlaka.

Nova trimodna flota bo sestavljena v proizvodnem obratu CAF v Newportu v Južnem Walesu. Pogodba vključuje tudi osemletno vzdrževalno pogodbo z možnostjo podaljšanja.

"Zagotovitev te odmevne pogodbe je dokaz trdega dela CAF in nadaljevanje naših uspešnih dosežkov na trgu Združenega kraljestva," je dejal Richard Garner, direktor CAF UK.

»Nova flota CAF bolj trajnostnih in okolju prijaznejših trimodalnih vlakov bo zmanjšala emisije ogljika, onesnaževanje s hrupom in vibracijami ter optimizirala porabo energije, hkrati pa povečala učinkovitost delovanja storitev in zmogljivost na ECML.

"Nova pogodba bo pomagala zagotoviti prihodnost CAF v Združenem kraljestvu in podprla zaposlovanje dodatnih zaposlenih in vajencev v tovarni v Newportu in v severni Angliji, kjer bodo enote vzdrževane."

David Horne, generalni direktor pri LNER, je dejal: »Uspešna dobava te nove flote je sestavni del poslovnega načrta LNER. Naš fokus je zagotoviti, da ustvarimo vozni park, ki resnično ustreza potrebam vseh naših strank, z jasnimi cilji glede postavljanja novih standardov za udobje, dostopnost in izjemne storitve za stranke.«