torek, 14. november 2023

[LTU-LAT/LTG-LŽ] Vlak Vilna-Riga bo začel voziti leta 2023

 LTG Link - litovski potniški železniški operater - je sporočil, da bo lahko vlak na relaciji Vilna-Riga svojo prvo vožnjo odpeljal šele po božiču.



Litovski mediji so v imenu prevoznika poročali, da bodo prvi vlaki na mednarodni progi Vilna-Riga, ki so jo po dolgih letih ponovno aktivirali, lahko odpeljali 27. decembra. Med potjo se bodo ustavili na postajah Koszedary, Szawle, Janiszki in Jelgawa. Pogodba med LTG Link in latvijskim upravljavcem infrastrukture je že pripravljena.

– Potniški vlak, ki bo povezoval prestolnici Litve in Latvije, je rezultat letošnjega dogovora ministrov za promet in predsednikov vlad baltskih držav. Upamo, da bomo v prihodnosti prispeli tudi do Talina in po izgradnji Rail Baltiki (konec del na izgradnji proge trenutno pričakujemo leta 2030 – op. urednika). Potem bomo lahko k našim sosedom potovali še hitreje in ugodneje, je dejala namestnica litovskega ministra za promet Loreta Maskaliovienė.

– Želimo razviti rešitve, ki spodbujajo trajnostno mobilnost, vključno z železniško povezavo med glavnima mestoma Litve in Latvije. (…) Zahvaljujoč povezavi LTG Link med Vilno in Varšavo bodo popotniki lahko dosegli druga evropska mesta, povezana z železnico, je dejal Gediminas Šečkus, predsednik LTG Link, ki ga citira lrt.lt.
Hkrati se izvajajo dela za ponovno vzpostavitev železniške povezave med Vilno in Daugavpilsom.

LTG Link že ima v svoji posadki strojevodje, ki tekoče govorijo latvijščino in so pooblaščeni za upravljanje vlakov v Latvijo. Dirigentske ekipe, ki govorijo dva jezika, se sestavljajo in zaključujejo zadnje formalnosti. Začetek povezovanja je predviden 27. decembra.