nedelja, 19. november 2023

[PL/AT-PKP IC-OeBB] Nightjet Gradec – Dunaj – Berlin ne bo več vozil prek Wrocława

 Avstrijske železnice so se odločile spremeniti traso vlaka Dunaj - Berlin in ta ne bo več vozil čez Poljsko. Posledica tega bo, da bo iz Poljske ponoči spet nemogoče doseči glavno mesto Nemčije.



Avstrijske železnice so pravkar dokončno potrdile, da bosta vlak Gradec – Dunaj – Berlin in povratni vlak prek Poljske prenehala voziti 10. decembra 2023. Vlak pod blagovno znamko Nightjet skozi našo državo vozi od decembra 2018. Ustavil se je na številnih postajah na Poljskem, vključno z: v Chałupki, Racibórz, Opole, Wrocław, Legnica in Zielona Góra.

PKP Intercity je imela sprva težave s prodajo vozovnic za ta vlak. Vstopnice se na začetku niso prodajale doma oziroma le na blagajnah, redne težave pa so bile tudi s prodajo mednarodnih vozovnic iz Poljske. Leta 2020 je bilo prekinjeno delovanje poljskih vagonov, ki so mu bili pritrjeni na progi Przemyśl–Berlin. Zasebni Regiojet trenutno poskuša zapolniti to praznino s prijavo za odprt dostop za vlak Przemyśl-Berlin-Hannover.
 
Vlak iz Gradca in Dunaja v Berlin bo preko Prague

Nightjeta prispel na relaciji Gradec - Dunaj - Berlin, vendar ne bo izginil iz voznega reda, ampak bo spremenil svojo traso. Avstrijci jo bodo zdaj zagnali prek Breclava, Prage in Dresdna. Upajo, da bo takšna pot prinesla nekaj časa, poenostavila postopke (mimo 3 držav namesto 4), izboljšala pa se bo tudi točnost, saj vlak na odseku od Gradca do češko-poljske meje ne bo povezan z EN Chopin.

Neuradno izvemo tudi, da so Avstrijci naveličani redne prekinitve prodaje vozovnic za vlak, ki ga vozijo, zaradi negotovih ur odhodov in prihodov na Poljskem. Popravke voznih redov je PKP PLK izvajal pogosto v »zadnjem trenutku«. Težave na avtobusu E30 so povzročile tudi zamude vlakov, velikokrat se je zgodilo, da so nočna dela na mostovih v Opolah trajala dlje, kot je bilo pričakovano, vlak pa so "zadržali" več deset minut na postaji. V tem času so se izboljšali pogoji za vožnjo vlakov na koridorju od Brzecława do Prage, samo skozi Češko.

Chopin bo potoval samostojno in dosegel München

- V novem letnem voznem redu od decembra zaradi spremembe proge NJ vlaka 456/457 rel. Berlin – Gradec/Budimpešta, vlak EN 406/407 Chopin na odseku Bohumin - Breclav bo kandidiral samostojno, je potrdil Cezary Nowak, tiskovni predstavnik PKP Intercity. Nowak dodaja, da bosta imela jug in jugozahod Poljske ves čas dnevno povezavo z Berlinom. Dostop bo omogočil EC Wawel.

To bo med drugim povzročilo: da bo EN Chopin prispel v München namesto v Gradec. O novi povezavi Varšava – München pišemo tukaj.

Neuradno smo izvedeli tudi, da namerava PKP Intercity z novim voznim redom uvesti zgodnji jutranji vlak iz Vroclava na Dunaj, povezan s skupino vagonov iz Krakova. K tej temi se bomo vrnili pozneje.