ponedeljek, 20. november 2023

[AT-ÖBB] Novi nočni vlak NightJet

 Za 10. december 2023 je predviden začetek prevoza potnikov v Avstriji in Nemčiji z enotami brez pogona (NMU) Viaggio Next Level, ki jih je izdelal Siemens. 


FOTO; Gunter Kornhuber

Kot akreditirani preskusni laboratorij v skladu z ISO/IEC 17025 je bil avstrijski specialist za sisteme zadolžen za načrtovanje in proizvodnjo merilnih kolesnih dvojic ter za homologacijske preskuse na področjih voznih lastnosti, odpornosti proti utrujenosti, akustike in aerodinamike. PJM je opravil homologacijske teste, merilne kolesne dvojice so bile zasnovane in izdelane na njegovem sedežu v ​​Gradcu.

Aerodinamični testi vozil po TSI LOC&PAS, EN 1467-4 in 14067-5 so bili izvedeni pri hitrostih nad 200 km/h v predoru in 230 km/h na odprti progi. Med temi meritvami je bila preverjena skladnost z dovoljenimi aerodinamičnimi obremenitvami na peronih, na odprti progi in v predorih, vključno z določanjem nihanj tlaka in uporabo ultrazvočnega anemometra za meritve pretoka zraka.

Zahtevane robne pogoje v Avstriji je trenutno mogoče izvesti samo na Westbahn HSL, zato so testne vožnje potekale med Dunajem in Linzem. Eno od merilnih mest je bilo pri predoru Sittenberg pri Ybbs ad Donau. Prilagodljivost in natančna priprava sta bili potrebni vnaprej, da ne bi ovirali tesnega urnika pogosto uporabljene Westbahna.