sreda, 11. september 2024

[USA] Ameriški vlaki za visoke hitrosti Pioneer 220 nudijo udobno vožnjo mimo prometa na avtocesti

 ZDA: Brightline West in Siemens Mobility sta razkrila maketo in upodobitve ameriških vlakov za visoke hitrosti Pioneer 220, zasnovanih za vožnjo do 355 km/h na načrtovani progi za visoke hitrosti, ki povezuje Las Vegas z Rancho Cucamonga vzhodno od Los Angelesa.



Siemens Mobility je že dobavil 200 km/h push-pull dizelske vlake za medkrajevne storitve Brightline na Floridi, maja pa je bil izbran kot prednostni ponudnik za dobavo in vzdrževanje 10 vlakovnih garnitur s sedmimi vagoni za 351 km dolg projekt Brightline West.

Vlakovne garniture AP220 bodo temeljile na uveljavljeni družini Velaro podjetja Siemens Mobility. Ob objavi 9. septembra, da bodo vlake izdelovali v obratu v Horseheadsu v zvezni državi New York, je Siemens Mobility dejal, da bodo 'poslovni potniki in potniki v prostem času uživali v udobni vožnji, ko bodo vozili mimo tistih, ki sedijo v avtomobilskem prometu na avtocesti'.

Vlaki AP220 bodo imeli 'ultraširoko' karoserijo, ki bo temeljila na konceptu prazne cevi, z zmogljivostjo od 434 do 450 potnikov, odvisno od končne konfiguracije notranjosti. Značilnosti bodo vključevale velike sedeže in 'party car' ter hitro internetno povezljivost. „Najbolj dostopno železniško vozilo za visoke hitrosti na trgu“ bo potnikom na invalidskih vozičkih omogočilo premikanje po celotnem vlaku.

Izvršni direktor Siemens Mobility Michael Peter je dejal, da bo AP220 'zasnovan z najnovejšo tehnologijo digitalnih dvojčkov in bo izkoriščal vrhunske digitalne železniške rešitve', vključno s platformo za upravljanje sredstev Railigent X. Vlaki naj bi bili opremljeni z "najsodobnejšimi napredki, vključno z revolucionarnim pogonskim sistemom brez prestav, ki zmanjša porabo energije za 30 % in omogoča enostavno vzpenjanje na strmih naklonih".

Izvršni direktor Brightline Michael Reininger je dejal, da bodo ti vlaki, ki bodo dosegli hitrosti nad 300 km/h, zaznamovani z najnovejšimi inovacijami, zasnovanimi za sodobnega popotnika, in bodo postavili novo merilo v prevozu.