nedelja, 1. september 2024

[CZ/PL-ČD/PKP IC] České dráhy o Baltic Ekspresu: Največja transportna novost leta 2025

 Češke železnice obveščajo, da bo največja novost v mednarodnem in domačem prometu leta 2025 uvedba štirih parov vlakov Baltic Express iz Prage v Wrocław in Gdynio.



Obseg ponudbe vlakov na dolge razdalje České dráhy (Češke železnice), ki jih je naročilo Ministrstvo za promet Češke republike, ostaja brez bistvenih sprememb v voznem redu 2024/2025. Sicer pa tamkajšnji nacionalni prevoznik močno poudarja uvedbo nove povezave s Poljsko s 15. decembrom.

Krapinec (ČD). Ta ponudba bo pospešila potovanje med Češko in Poljsko

- V štirih mesecih bodo začeli voziti štirje pari vlakov, imenovani "Baltic Express". V mednarodnem sodelovanju s PKP Intercity bomo ponudili povezave med Prago in Pardubicami s Kłodzkom, Wrocławom, Poznańom, Bydgoszczom in Tromestjem na baltski obali - je povedal Michal Krapinec, predsednik uprave in generalni direktor Čeških železnic.

Vodja čeških železnic je dodal, da bo "ta ponudba izboljšala in pospešila potovanje med Češko in Poljsko ter prispevala k turistični in poslovni izmenjavi med našima državama." Prevoznik pojasnjuje, da bo zaradi spremembe poti - potovanje ne skozi Bohumin, ampak skozi Lichkov - pot od Prage do Gdańska skrajšana za približno 3 ure.

Vlaki bodo s postaje Praga odpeljali ob: 6.50, 10.50, 14.50 in 18.50, postanki na Češkem pa so predvideni na naslednjih postajah: Kolín, Pardubice, Ústí nad Orlicí, Letohrad, Jablonné nad Orlicí in Ličkov. Vlaki iz Wrocława proti Češki bodo odhajali ob: 5.06, 9.06, 13.06 in 17.06, vlaki na Poljskem pa se bodo ustavljali na postajah v naslednjih mestih: Kłodzko, Wrocław, Poznań, Bydgoszcz, Gdańsk, Sopot in Gdynia.

Češke železnice pojasnjujejo, da bo potovanje med Prago in Vroclavom trajalo približno 4 ure, od Prage do Poznanja manj kot 6 ur, do Gdanska pa skoraj 9 ur. Prevoznik je opozoril, da bodo vlakovne poti in časi potovanja omogočali enodnevne izlete v Spodnjo Šlezijo - v Kłodzko ali Wrocław.

Vlak z vagoni ČD in PKP Intercity

Kot izvemo iz informacij ČD, bodo vlaki Baltic Express sestavljeni iz sodobnih, klimatiziranih vagonov Čeških železnic in PKP Intercity. Potnikom bodo med drugim na voljo: Omrežje Wi-Fi ali možnost polnjenja elektronskih naprav. V vlaku bodo tudi vagoni za prevoz invalidov na invalidskih vozičkih in vagoni z mesti za prevoz koles.