ponedeljek, 16. september 2024

[ITA-TI] S hitrim vlakom iz Gorice v šestih urah do Rima in osmih do Neaplja

 V Italiji si želijo hitri vlak pripeljati tudi do Ljubljane

V Gorici so predstavili novo železniško povezavo, ki jim bo približala Neapelj. Prvi vlak bo z juga Italije pripeljal v nedeljo pozno zvečer, v nasprotno smer pa startal v ponedeljek zgodaj zjutraj.



Pridobitev je pomembna za širši, čezmejni goriški prostor, saj bo mesto odslej vključeno v italijansko mrežo hitrih vlakov.

Hitri vlak bo iz Gorice proti Neaplju odpeljal vsak dan ob 6. uri zjutraj in se na osemurni poti (7 ur in 51 minut) ustavil še na 11 vmesnih postajah, med drugim v Vidmu, Benetkah, Padovi, Bologni, Firencah in Rimu. Za vozovnico bo treba odšteti dobrih sto evrov, če naletite na popust, še precej manj.

300 kilometrov na uro bo sicer prekoračil zgolj v predoru pod Apenini, a povezava z jugom Italije (do Rima bo potreboval šest ur) je dobrodošla novost. "Končno se v Gorici nekaj premika. Novih povezav se zelo veselim," je dejal eden izmed potnikov.

Pobudo goriške občine so na italijanskih železnicah podrobno preučili. Gorica in Nova Gorica bosta prihodnje leto evropska prestolnica kulture, to pa prinaša razvojne priložnosti tudi pri spodbujanju trajnostne mobilnosti.

"Naša pričakovanja so velika, saj gre za povezavo med jugozahodom in preostalim delom države. Zanimiva bo za vse, ki potujejo v Rim, Neapelj in druge kraje," je dejala članica upravnega odbora italijanskih železnic Caterina Belletti.

"Poleg tega nas bo šest vlakov, ki jih je kupila deželna vlada, povezalo tudi s Slovenijo. Vozili bodo iz Benetk, ker so hibridni, pa bodo pripeljali tudi v Novo Gorico," je poudaril župan občine Gorica Rodolfo Ziberna.

Novi hibridni vlaki, ki bodo vozili med mestoma, bodo povezali sosednji železniški mreži. V Italiji pa si želijo hitri vlak pripeljati tudi do Ljubljane. Pogovori že potekajo.

"Če hočemo pripeljati hitri vlak v Slovenijo, moramo vzpostaviti infrastrukturo in tehnološke sisteme, ki tovrstnim vlakom omogočajo najboljše mogoče rezultate," je pojasnil Pietro Diamantini, vodja oddelka za hitre vlake pri italijanskih železnicah.

Tako kot v Novi Gorici trenutno tudi na italijanski strani bodoče prestolnice kulture poteka prenova železniške postaje. Dobra 2,5 milijona evrov vredna naložba naj bi bila končana do konca leta