nedelja, 8. september 2024

[CZ-ŠKODA/BDŽ] Škoda bo Bolgariji dobavila nove vlake v vrednosti več kot pol milijarde evrov

 Potniki v Bolgariji se lahko veselijo občutnega izboljšanja udobja in varnosti pri potovanju z vlakom. Skupina Škoda je pridobila naročilo za izdelavo in dobavo do 25 električnih enot brez ovir, ki bodo nadomestile zastarele vlake in nudile več kot 300 sedežev, klimatizirane vagone ter nemoteno vožnjo z minimalnim hrupom. Osnovna pogodba zajema dobavo 20 štirivagonskih električnih agregatov na osnovi znanega tipa RegioPanter in vključuje zagotavljanje celotne storitve za 15 let. V pogodbi je tudi opcija za nadaljnjih 5 vozil. Skupna vrednost pogodbe z opcijo je več kot pol milijarde evrov.



»Počaščen sem, da danes s podpisom te pogodbe naredimo velik korak k obnovi bolgarske železnice. Rad bi se zahvalil ekipi Ministrstva za promet in zveze, zaradi katere je ta pogodba dejstvo. Predstavnikom izvajalca želim uspeh, poštenost in spoštovanje dobavnih rokov. Iskreno upam, da nas bo zelo kmalu pozdravilo več pogodb za nov vozni park in opremo, financirano v okviru nacionalnega načrta za oživitev in trajnost,« je dejala Krasimira Stoyanova, ministrica za promet in zveze Republike Bolgarije.

»Naše izkušnje pri proizvodnji električnih enot nam omogočajo, da ponudimo preizkušeno rešitev, ki je našla pot v več evropskih državah. Skoraj 400 naših sodobnih električnih enot bo kmalu na železnicah v Evropi,« pravi Petr Novotný, izvršni direktor in izvršni predsednik skupine Škoda. »Zmaga tega naročila potrjuje, da so naši izdelki lahko konkurenčni na mednarodnem trgu, in hkrati krepi naš položaj pri modernizaciji evropskega železniškega prometa. Bolgarija se pridružuje seznamu držav, kjer naši vlaki prispevajo k privlačnosti in dostopnosti potovanja po železnici.”

 

Inovacije in dokazana kakovost za bolgarske železnice 

Škodine sodobne električne enote ponujajo izjemno zmogljivost in zanesljivost. Vlaki dosežejo najvišjo hitrost 160 km/h in so pripravljeni za obratovanje na progah z elektrifikacijo 25 kV AC 50 Hz. Potnikom bodo na voljo ergonomski sedeži, klimatizirana notranjost in vgrajena povezljivost Wi-Fi. Za varnost bo poskrbel napreden sistem zunanjih in notranjih kamer. Vlaki bodo tudi delno nizkopodni, da bo zagotovljena popolna dostopnost za vse potnike. Za hitro, varno in priročno izmenjavo potnikov bodo vlaki opremljeni z nizkopodnimi vstopnimi vrati in 1.500 mm širokimi vrati. Vozila bodo vsebovala tudi multifunkcionalne površine za invalide, otroške vozičke ali kolesa.

Novi vlaki bodo imeli tudi Škodino napredno digitalno tehnologijo, ki bo poskrbela za večjo zanesljivost in varnost potnikov. Enote bodo opremljene s sistemom ETCS Level 2, ki zagotavlja najvišje varnostne zahteve v skladu z evropskimi standardi.

 

Posodobitev železniškega prometa v Bolgariji 

Bolgarske železnice bodo znatno posodobljene z novim voznim parkom električnih enot. Trenutni vozni park, ki vključuje starejše Škodine lokomotive, bodo zamenjali z vozili, ki bodo ustrezala specifikacijam TSI in vsem veljavnim evropskim standardom ter bodo zaradi napredne tehnologije in nižje porabe energije prinesla znatne prihranke pri obratovalnih stroških.

Vrsta dostopnih električnih enot RegioPanter je priljubljen in preizkušen model, ki ga proizvaja skupina Škoda. Delujejo na Češkem, Slovaškem in v Latviji, pred kratkim pa so jih dostavili v Estonijo, kjer so že začeli poskusno obratovati. Strankam ponujajo optimalno rešitev za posodobitev voznega parka v primestnem in regionalnem ter medregionalnem prometu. Skupno je bilo izdelanih ali naročenih več kot 300 teh enot.