ponedeljek, 16. september 2024

[ITA-TI] S hitrim vlakom iz Gorice v šestih urah do Rima in osmih do Neaplja

 V Italiji si želijo hitri vlak pripeljati tudi do Ljubljane

V Gorici so predstavili novo železniško povezavo, ki jim bo približala Neapelj. Prvi vlak bo z juga Italije pripeljal v nedeljo pozno zvečer, v nasprotno smer pa startal v ponedeljek zgodaj zjutraj.



Pridobitev je pomembna za širši, čezmejni goriški prostor, saj bo mesto odslej vključeno v italijansko mrežo hitrih vlakov.

Hitri vlak bo iz Gorice proti Neaplju odpeljal vsak dan ob 6. uri zjutraj in se na osemurni poti (7 ur in 51 minut) ustavil še na 11 vmesnih postajah, med drugim v Vidmu, Benetkah, Padovi, Bologni, Firencah in Rimu. Za vozovnico bo treba odšteti dobrih sto evrov, če naletite na popust, še precej manj.

300 kilometrov na uro bo sicer prekoračil zgolj v predoru pod Apenini, a povezava z jugom Italije (do Rima bo potreboval šest ur) je dobrodošla novost. "Končno se v Gorici nekaj premika. Novih povezav se zelo veselim," je dejal eden izmed potnikov.

Pobudo goriške občine so na italijanskih železnicah podrobno preučili. Gorica in Nova Gorica bosta prihodnje leto evropska prestolnica kulture, to pa prinaša razvojne priložnosti tudi pri spodbujanju trajnostne mobilnosti.

"Naša pričakovanja so velika, saj gre za povezavo med jugozahodom in preostalim delom države. Zanimiva bo za vse, ki potujejo v Rim, Neapelj in druge kraje," je dejala članica upravnega odbora italijanskih železnic Caterina Belletti.

"Poleg tega nas bo šest vlakov, ki jih je kupila deželna vlada, povezalo tudi s Slovenijo. Vozili bodo iz Benetk, ker so hibridni, pa bodo pripeljali tudi v Novo Gorico," je poudaril župan občine Gorica Rodolfo Ziberna.

Novi hibridni vlaki, ki bodo vozili med mestoma, bodo povezali sosednji železniški mreži. V Italiji pa si želijo hitri vlak pripeljati tudi do Ljubljane. Pogovori že potekajo.

"Če hočemo pripeljati hitri vlak v Slovenijo, moramo vzpostaviti infrastrukturo in tehnološke sisteme, ki tovrstnim vlakom omogočajo najboljše mogoče rezultate," je pojasnil Pietro Diamantini, vodja oddelka za hitre vlake pri italijanskih železnicah.

Tako kot v Novi Gorici trenutno tudi na italijanski strani bodoče prestolnice kulture poteka prenova železniške postaje. Dobra 2,5 milijona evrov vredna naložba naj bi bila končana do konca leta

nedelja, 15. september 2024

[POLAND] Težave v železniškem prometu na mejnem odseku Petrowice - Zebrzydowice 14. - 15.09.2024

 Od 14. do 15.09.2024 je bila zaradi močnih padavin od 15.30 do nadaljnjega zaprta proga Bohumin – Žilina / Bohumin – Zebrzydowice na odseku Bohumin – Dětmarovice. Naslednji vlaki:

Foto; Facebook dolny slask

  • Vlak TLK št. 212/34004 "GALICJA" na progi Karaków Główny – Praha-Vrsovice
  • IC vlak št. 406/41010 "CHOPIN" na progi München Hbf – Warszawa Wschodnia
  • Vlak IC št. 103/34006 "DANUBIUS" na progi Kraków Główny – Wien Hbf
  • Vlak IC št. 115/34000 "CRACOVIA" na progi Przemyśl Główny – Praha-Vrsovice
  • IC vlak št. 407/14010 "CHOPIN" na progi Warszawa Wschodnia - München Hbf

bo usmerjena po krožni poti skozi Chałupke, mimo postaje Zebrzydowice.

Na odseku Zebrzydowice – Czechowice Dziedzice je bilo dogovorjeno, da se na vlakih Koleje Śląskie spoštujejo vozovnice IC.

 Prosimo, upoštevajte, da imate pravico vložiti pritožbo glede udobja potovanja. Pritožbo je mogoče vložiti:

  • preko obrazca za pritožbe na spletni strani (v polju "Vaše vprašanje zadeva" izberite "Potovalno udobje"),
  • osebno na kateri koli blagajni, označeni z logotipom PKP Intercity,
  • po pošti na naslednji naslov: PKP Intercity S.A. Centrala Kompania, Al. Jerozolimskie 142 A, 02-305 Varšava.

sobota, 14. september 2024

[SWE-GC] Green Cargo ; naložba v več odhodov in krajše dobavne roke

 Green Cargo vlaga v bolj robustno in zanesljivo omrežje za leto 2025. Začenši s prestavitvijo voznega reda leta 2025 bo novo omrežje omogočilo krajše dobavne roke, pogostejše odhode, manjšo dovzetnost za motnje in izboljšano točnost, kar bo ustvarilo večjo vrednost za podjetje stranke. V novem omrežju bo promet okrepljen na koridorjih, kjer potekajo glavni tovorni tokovi.



Novo omrežje se osredotoča na koridorje, kjer ima Green Cargo že velike količine blokovnih vlakov, posameznih vagonov in intermodalnega transporta. Z okrepitvijo prometa na glavnih koridorjih lahko povečamo frekvenco in zmogljivost ter hkrati zmanjšamo občutljivost na motnje. Eden od pomembnih ukrepov za skrajšanje dobavnih časov in izboljšanje točnosti je racionalizacija ranžiranja na manj lokacij in zmanjšanje ročnega ravnanja.

Ta prehod pomeni, da se bo potreba po virih na nekaterih lokacijah zmanjšala, na drugih pa povečala. To na primer pomeni, da bo ranžiranje v Ångeju prenehalo in se bo prilagodilo v Sävenäsu, medtem ko bodo Gävle, Sundsvall in Helsingborg opazili rast.

Max Knagge, vodja trženja in prodaje pri Green Cargo, pravi:  »Skupna potreba vseh naših strank je zanesljivost. Njihove potrebe po zmogljivosti in dobavnih rokih se lahko razlikujejo, vendar z novim omrežjem dosegamo robustnejši in zanesljivejši promet, kjer lahko tudi fleksibilno zadovoljimo različne potrebe strank po zmogljivosti in dobavnih rokih, lahko ponudimo večjo pogostost in točnost, hkrati pa okrepimo naš položaj privlačnega logističnega partnerja z več odhodi, manj ranžirnih operacij in krajšimi dobavne roke, zmanjšujemo dovzetnost za motnje, hkrati pa ohranjamo prilagodljivost in dobro zmogljivost."

petek, 13. september 2024

[SLO-SŽ] Z Opčin na Reko več kot 6000 potnikov

 Prvi obračun neposredne železniške povezave med Opčinami in Reko



Danes se je na sedežu Srednjeevropske pobude odvijal drugi sestanek deležnikov projekta Interreg Sustance, v sklopu katerega pelje od konca aprila direkten vlak med Opčinami in Reko. Ta bo obratoval še do konca septembra.

Podatke o številu potnikov med 24. aprilom (prvim dnem voženj) in 31. avgustom je prisotnim predstavil Ivan Kovačič iz Slovenskih železnic. V teh mesecih se je prve neposredne povezave med Opčinami in Reko po več kot 50 letih poslužilo 6211 potnikov, prepeljanih pa je bilo kar 366 koles. Največ potnikov so zabeležili med konci tedna maja in junija ter v mesecih juliju in avgustu. Vsi udeleženci sestanka so nad podatki izrazili veliko zadovoljstvo. Deželna odbornica FJK za infrastrukturo in prevoze Cristina Amirante je čestitala nosilcu projekta,Srednjeevropski pobudi, in poudarila, da velja vztrajati na poti krepitev povezav med območji, ki so jih oddaljili zgodovinski dogodki.

četrtek, 12. september 2024

[Galerija] Vozni park vlak v SŽ

Nova fotoreportaža slika za vozni park SŽ , 13.del (2024 leta)





















sreda, 11. september 2024

[USA] Ameriški vlaki za visoke hitrosti Pioneer 220 nudijo udobno vožnjo mimo prometa na avtocesti

 ZDA: Brightline West in Siemens Mobility sta razkrila maketo in upodobitve ameriških vlakov za visoke hitrosti Pioneer 220, zasnovanih za vožnjo do 355 km/h na načrtovani progi za visoke hitrosti, ki povezuje Las Vegas z Rancho Cucamonga vzhodno od Los Angelesa.



Siemens Mobility je že dobavil 200 km/h push-pull dizelske vlake za medkrajevne storitve Brightline na Floridi, maja pa je bil izbran kot prednostni ponudnik za dobavo in vzdrževanje 10 vlakovnih garnitur s sedmimi vagoni za 351 km dolg projekt Brightline West.

Vlakovne garniture AP220 bodo temeljile na uveljavljeni družini Velaro podjetja Siemens Mobility. Ob objavi 9. septembra, da bodo vlake izdelovali v obratu v Horseheadsu v zvezni državi New York, je Siemens Mobility dejal, da bodo 'poslovni potniki in potniki v prostem času uživali v udobni vožnji, ko bodo vozili mimo tistih, ki sedijo v avtomobilskem prometu na avtocesti'.

Vlaki AP220 bodo imeli 'ultraširoko' karoserijo, ki bo temeljila na konceptu prazne cevi, z zmogljivostjo od 434 do 450 potnikov, odvisno od končne konfiguracije notranjosti. Značilnosti bodo vključevale velike sedeže in 'party car' ter hitro internetno povezljivost. „Najbolj dostopno železniško vozilo za visoke hitrosti na trgu“ bo potnikom na invalidskih vozičkih omogočilo premikanje po celotnem vlaku.

Izvršni direktor Siemens Mobility Michael Peter je dejal, da bo AP220 'zasnovan z najnovejšo tehnologijo digitalnih dvojčkov in bo izkoriščal vrhunske digitalne železniške rešitve', vključno s platformo za upravljanje sredstev Railigent X. Vlaki naj bi bili opremljeni z "najsodobnejšimi napredki, vključno z revolucionarnim pogonskim sistemom brez prestav, ki zmanjša porabo energije za 30 % in omogoča enostavno vzpenjanje na strmih naklonih".

Izvršni direktor Brightline Michael Reininger je dejal, da bodo ti vlaki, ki bodo dosegli hitrosti nad 300 km/h, zaznamovani z najnovejšimi inovacijami, zasnovanimi za sodobnega popotnika, in bodo postavili novo merilo v prevozu.








torek, 10. september 2024

[ITA/FRA-TI/SNCF] Novi vlak Nica – Milano se kljub vsemu ne bo ustavil v Monaku

 Trenitalia je namignila tudi na skorajšnji nov vlak iz Nice v Torino.



V začetku julija je Treni Turistici Italiani, hčerinska družba Trenitalie (italijanske železniške družbe), napovedala vrnitev linije Nica – Milano s postanki v Monaku, Ventimiglii, Alassiu, Genovi in ​​Pavii. V staromodnem stilu z vagon restavracijo in kabinami za 4 ali 6 potnikov bo vlak od 3. avgusta povezoval italijansko poslovno prestolnico s prestolnico francoske riviere.

Monaške oblasti pa niso privolile v ustavitev vlaka v kneževini, saj so dizelske lokomotive na monaški železniški postaji prepovedane. Vendar nam je izvršni direktor FS Treni Turistici Italiani Luigi Cantamessa povedal, da bo od naslednjega leta nova lokomotiva električna in se bo lahko ustavila v Monaku.

Povratne vožnje, samo ob vikendih

Konec tedna v avgustu bo novi vlak potnike iz Nice v Milano pripeljal v 6,5 ure. Direkten, udoben vlak diši po »italijanskem dobrem okusu«,   kot se je izrazil Luigi Cantamessa na tiskovni konferenci ob predstavitvi nove storitve.

Z enim povratnim prevozom na dan in samo ob koncu tedna bo lepo imenovana "Espresso Riviera" iz Nice odplula ob 17.12, s prihodom v Milano ob 23.40. Iz Milana bo krenila ob 7.35 in prispela v Nico ob 13.15.

Potnike bodo na krovu razvajali. Kabine ponujajo vrhunsko razkošje, s širokimi, udobnimi sedeži v staromodnih kabinah za 4 ali 6 oseb, vagon restavracijo in vagon bar z več kot ugodnimi cenami. Pričakujte, da boste plačali 1,50 evra za kavo ali 2 evra za kapučino in ne veliko več za kozarec vina. Kakšen boljši način za potnike, da se sprostijo in uživajo v čudoviti sredozemski pokrajini, ki je na voljo.

»Prototip«, ki naj postane trajen

Nova storitev, ki bo delovala samo en mesec, je namenjena testiranju trga, preden se bo razširila naslednje leto. "To je prototip," je dejal Luigi Cantamessa v odgovoru na vprašanje novinarja. Pomanjkanje voznega parka prav tako ovira ambicije Trenitalie, vendar družba upa, da bo od naslednjega leta zagotavljala dnevno storitev na liniji Nica-Milano. Obnova vlaka že poteka.

Italijanski železniški prevoznik se pri tem ne namerava ustaviti. Medtem ko upa, da bo proga Nica-Milano postala trajna v naslednjih nekaj letih, želi od naslednjega leta uvesti tudi novo storitev Nica-Torino prek Cunea.

Vstopnice se začnejo pri 54,50 € in jih lahko rezervirate na treni turistici italiani ali Trenitalia France.








ponedeljek, 9. september 2024

[UK] Intercity baterijski vlak testiran na severu Anglije

 Pionirski medkrajevni baterijski vlak v Združenem kraljestvu so konec avgusta začeli testirati v nacionalnem omrežju. Pri tem ključnem mejniku bo baterijska tehnologija v naslednjih osmih tednih preizkušena na progah med Yorkom in letališčem Manchester ter Leedsom in Liverpool Lime Street. Vlak bo zlahka prepoznaven po izraziti novi barvi, ki slavi sodelovanje med TransPennine Express (TPE), Angel Trains in Hitachi Rail.



Opravljeni bodo številni pomembni testi, vključno z zmožnostjo baterije za izboljšanje zmogljivosti na hribih, regenerativnim polnjenjem prek zaviranja, prihrankom goriva in emisij ter načinom baterije brez emisij na železniških postajah. Testiranje železniškega omrežja poteka po tem, ko je baterijski vlak uspešno opravil preskuse nizke hitrosti na testni stezi v proizvodnem obratu družbe Hitachi Rail v Newton Aycliffe. Med temi preskusi je vlak v celoti poganjal akumulator.

To je prvi poskus v Združenem kraljestvu, kjer se dizelski motor zamenja z baterijo na medkrajevnem vlaku. Baterija je bila uspešno naknadno vgrajena v enega od TPE-jevih vlakov 'Nova 1' (medmestni razred 802 s petimi vagoni).

Baterija, ki ustvari največjo moč več kot 700 kW, naj bi zmanjšala emisije in stroške goriva za kar 30 % na medkrajevnem vlaku Hitachi. Prikazal bo tudi, kako lahko baterijska tehnologija zmanjša stroške na železnicah z zmanjšanjem potrebe po nadzemnih žicah v odsekih predorov in na kompleksnih križiščih. Cilj preskušanja je tudi podpreti sektor baterij v Združenem kraljestvu in zeleno rast, pri čemer je Hitachi Rail vložil več kot 15 milijonov GBP v razvoj te pionirske tehnologije s Turntide Technologies v Sunderlandu.

nedelja, 8. september 2024

[CZ-ŠKODA/BDŽ] Škoda bo Bolgariji dobavila nove vlake v vrednosti več kot pol milijarde evrov

 Potniki v Bolgariji se lahko veselijo občutnega izboljšanja udobja in varnosti pri potovanju z vlakom. Skupina Škoda je pridobila naročilo za izdelavo in dobavo do 25 električnih enot brez ovir, ki bodo nadomestile zastarele vlake in nudile več kot 300 sedežev, klimatizirane vagone ter nemoteno vožnjo z minimalnim hrupom. Osnovna pogodba zajema dobavo 20 štirivagonskih električnih agregatov na osnovi znanega tipa RegioPanter in vključuje zagotavljanje celotne storitve za 15 let. V pogodbi je tudi opcija za nadaljnjih 5 vozil. Skupna vrednost pogodbe z opcijo je več kot pol milijarde evrov.



»Počaščen sem, da danes s podpisom te pogodbe naredimo velik korak k obnovi bolgarske železnice. Rad bi se zahvalil ekipi Ministrstva za promet in zveze, zaradi katere je ta pogodba dejstvo. Predstavnikom izvajalca želim uspeh, poštenost in spoštovanje dobavnih rokov. Iskreno upam, da nas bo zelo kmalu pozdravilo več pogodb za nov vozni park in opremo, financirano v okviru nacionalnega načrta za oživitev in trajnost,« je dejala Krasimira Stoyanova, ministrica za promet in zveze Republike Bolgarije.

»Naše izkušnje pri proizvodnji električnih enot nam omogočajo, da ponudimo preizkušeno rešitev, ki je našla pot v več evropskih državah. Skoraj 400 naših sodobnih električnih enot bo kmalu na železnicah v Evropi,« pravi Petr Novotný, izvršni direktor in izvršni predsednik skupine Škoda. »Zmaga tega naročila potrjuje, da so naši izdelki lahko konkurenčni na mednarodnem trgu, in hkrati krepi naš položaj pri modernizaciji evropskega železniškega prometa. Bolgarija se pridružuje seznamu držav, kjer naši vlaki prispevajo k privlačnosti in dostopnosti potovanja po železnici.”

 

Inovacije in dokazana kakovost za bolgarske železnice 

Škodine sodobne električne enote ponujajo izjemno zmogljivost in zanesljivost. Vlaki dosežejo najvišjo hitrost 160 km/h in so pripravljeni za obratovanje na progah z elektrifikacijo 25 kV AC 50 Hz. Potnikom bodo na voljo ergonomski sedeži, klimatizirana notranjost in vgrajena povezljivost Wi-Fi. Za varnost bo poskrbel napreden sistem zunanjih in notranjih kamer. Vlaki bodo tudi delno nizkopodni, da bo zagotovljena popolna dostopnost za vse potnike. Za hitro, varno in priročno izmenjavo potnikov bodo vlaki opremljeni z nizkopodnimi vstopnimi vrati in 1.500 mm širokimi vrati. Vozila bodo vsebovala tudi multifunkcionalne površine za invalide, otroške vozičke ali kolesa.

Novi vlaki bodo imeli tudi Škodino napredno digitalno tehnologijo, ki bo poskrbela za večjo zanesljivost in varnost potnikov. Enote bodo opremljene s sistemom ETCS Level 2, ki zagotavlja najvišje varnostne zahteve v skladu z evropskimi standardi.

 

Posodobitev železniškega prometa v Bolgariji 

Bolgarske železnice bodo znatno posodobljene z novim voznim parkom električnih enot. Trenutni vozni park, ki vključuje starejše Škodine lokomotive, bodo zamenjali z vozili, ki bodo ustrezala specifikacijam TSI in vsem veljavnim evropskim standardom ter bodo zaradi napredne tehnologije in nižje porabe energije prinesla znatne prihranke pri obratovalnih stroških.

Vrsta dostopnih električnih enot RegioPanter je priljubljen in preizkušen model, ki ga proizvaja skupina Škoda. Delujejo na Češkem, Slovaškem in v Latviji, pred kratkim pa so jih dostavili v Estonijo, kjer so že začeli poskusno obratovati. Strankam ponujajo optimalno rešitev za posodobitev voznega parka v primestnem in regionalnem ter medregionalnem prometu. Skupno je bilo izdelanih ali naročenih več kot 300 teh enot.

sobota, 7. september 2024

[AMERICA-EUROPE] Prvo na svetu: povezovanje prehodov s pritiskom na gumb

 Skupina HÜBNER se ukvarja z razvojem nove sistemske rešitve, ki omogoča popolnoma avtomatizirano spajanje in odklapljanje sistemov prehodov. Novi sistem HÜBNER AutoCouple System obljublja, da bo delovanje potniških vlakov naredilo bolj prilagodljivo, učinkovitejše in stroškovno učinkovitejše. Revolucionarna rešitev bo prvič predstavljena na InnoTrans.


Sistem HÜBNER AutoCouple je namenjen uporabi v potniških vlakih, zlasti v metroju, in ga je mogoče vključiti v nove modele za skoraj vse vrste vozil. Možna je tudi naknadna vgradnja sistema za obstoječe vozne parke. Skupina HÜBNER se trenutno pogovarja s prvimi zainteresiranimi operaterji v Severni Ameriki o prevzemu sistema.

Avtomatizirana rešitev za zamenjavo ročnih postopkov spajanja

Doslej je priklop in odklop vagonov praviloma trajal pol ure, poleg strojevodje pa morata dva zaposlena ročno ločiti ali povezati sisteme prehodov. Zaradi varnosti mora biti celoten vlak med celotnim postopkom spenjanja ali odpenjanja odklopljen od napajanja. 

Skupina HÜBNER načrtuje, da bo z novim sistemom samodejnega povezovanja prehodov operaterjem omogočila popolnoma samodejni sistem za upravljanje tega procesa za učinkovitejše, priročnejše in varnejše delovanje. To bo omogočilo tudi večjo obratovalno zanesljivost storitev vlakov. Upravljavci bi morali imeti možnost, da hitro in prožno prilagodijo svoje zmogljivosti vlakov za izpolnjevanje trenutnih zahtev glede zmogljivosti.

Z novim sistemom osebje ne bi bilo potrebno na tirih za opravljanje nalog pripenjanja in odpenjanja, kar zmanjša tveganje nesreč. Novi sistem je tudi izjemno robusten in trpežen ter naj bi v prihodnosti olajšal prenos energije in podatkov iz enega vagona v drugega. 

petek, 6. september 2024

[RUS-RŽD] Naročeni beli hitri vlaki Gyrfalcon za progo Moskva – Sankt Peterburg

 RUSIJA: Podpisana je bila pogodba za dobavo 41 vlakovnih garnitur s projektirano hitrostjo 400 km/h in delovno hitrostjo 360 km/h za uporabo na predlagani progi za visoke hitrosti Moskva – Tver – Veliki Novgorod – Sankt Peterburg.



Imenovali se bodo Bely Krechet (White Gyrfalcon), kar sledi tradiciji poimenovanja modelov ruskih potniških vlakov po pticah.

Ukaz sta podpisala državni organ za najem prevoza GTLK in koncesionar prog za visoke hitrosti VSM Dve Stolitsy 30. avgusta, ko sta se podpredsednik vlade Vitaly Savelyev in vodja ruskih železnic Oleg Belozerov udeležila razkritja makete na razstavi Moscow Transport 2030. To izhaja iz 12 milijard rubljev vredne pogodbe za dva prototipa vlakov, ki je bila podpisana aprila, s čimer se je skupno naročilo povečalo na 43.

Vlakovne garniture naj bi izdelovali v tovarni Ural Locomotives podjetja Sinara Transport Machines blizu Jekaterinburga. GTLK bo deloval kot tehnični svetovalec, vse ključne komponente pa bodo izdelane v Rusiji.

Osemvagonski sklop bo lahko sprejel 454 potnikov. Vagon prvega razreda bi imel 15 sedežev plus sejno sobo za štiri potnike in kupe za dva potnika. Ta avtomobil poslovnega razreda bi imel 68 sedežev. Na voljo bi bila dva vagona standardnega razreda s skupno 135 sedeži in štirje vagoni razreda komfort s 230 sedeži.

Zasnovani bodo za ruske razmere, vključno z delovnimi temperaturami od -40 do +40 °C.

Predvideno je, da bodo načrti odobreni v prvem četrtletju leta 2026, pripravljeni za proizvodnjo prvega prototipa do leta 2027 in drugega do konca marca 2028, dobava vseh 43 kompletov pa je predvidena do leta 2030.

Proizvajalec bo odgovoren za vlake v celotnem 30-letnem življenjskem ciklu.

Zadnje prizadevanje za razvoj namenske proge za visoke hitrosti Moskva – Sankt Peterburg je bilo uradno uvedeno 14. marca, ko je bil položen temeljni kamen, medtem ko je predsednik Vladimir Putin spremljal prek video povezave.

Proga, dolga 679 km, bi imela 14 vmesnih postaj ali zank, sprejela bi do 42 vlakov v vsako smer na dan in nudila čas potovanja 2 uri in 15 minut. Letno bi prepeljal do 14 milijonov potnikov.

Skupni stroški projekta HSR-1 so ocenjeni na 2,12 trilijonov rubljev, od tega 228 milijard rubljev za vozni park.

"Avgusta 2023 je ruski predsednik Vladimir Putin odobril načrt za razvoj hitrega železniškega prometa v Rusiji, v skladu s katerim je treba izvesti pet velikih projektov, ki bodo zajeli in zagotovili gibanje približno 80% prebivalstva države." , je dejal Savelyev. „Hitra železnica Moskva–Sankt Peterburg bo resno spodbudila rusko gospodarstvo, prispevala pa bo tudi k povečani povezanosti ozemelj in večji mobilnosti potnikov in blaga.“





četrtek, 5. september 2024

[DK-DSB] Prvi IC5 na VUZ Velim

 2. septembra 2024 je v testni center VUZ Velim prispela prva EMU razreda IC5 za DSB. Izdelal ga je Alstom, ki naj bi dobavil skupno 100 teh kompletov s petimi avtomobili, ki pripadajo družini Coradia Stream. V skladu s pogodbo iz aprila 2021 naj bi ti vlaki z največjo hitrostjo 200 km/h začeli potniški promet leta 2024; to zdaj ni načrtovano do leta 2027.



[SLO-SŽ PP] Zaradi del bodo v septembru na gorenjski, kamniški in zasavski progi organizirani nadomestni prevozi

 V mesecu septembru so zaradi vzdrževalnih del v različnih terminih načrtovani nadomestni prevozi na gorenjski progi, na kamniški progi med postajama Šiška in Črnuče ter na zasavski progi. Potniki bodo tako del poti opravili z avtobusi.



Vzdrževalna dela na gorenjski progi so se začela že sredi avgusta, nadaljujejo pa se tudi v septembru, zato bodo tam naslednje tri konce tedna – od 6. do 9. septembra in nato 14. in 15. ter 21. in 22. septembra – za nekatere vlake organizirani nadomestni prevozi z avtobusi po prilagojenem voznem redu. Nadomestni prevozi so načrtovani večinoma zunaj konic ter ob sobotah in nedeljah, so sporočili iz Slovenskih železnic (SŽ).

V petek, 6. septembra, bo nadomestni prevoz organiziran namesto dveh večernih vlakov na delu proge med postajama Ljubljana in Ljubljana Vižmarje.

V soboto in nedeljo, 7. in 8. septembra, bo nadomestni prevoz organiziran na odseku Ljubljana–Kranj za 13 vlakov, ki vozijo zjutraj, dopoldne in popoldne. Ostalih 16 vlakov v soboto oz. 17 vlakov v nedeljo bo vozilo.

V ponedeljek, 9. septembra, je načrtovan nadomestni prevoz med Ljubljano in Kranjem za vse jutranje in dopoldanske vlake ter za dva večerna vlaka na odseku Ljubljana–Ljubljana Vižmarje.

V soboto, 14. septembra, bo nadomestni prevoz organiziran za mednarodne vlake na odseku Ljubljana–Kranj ter za lokalne in regionalne potniške vlake na odseku Ljubljana–Ljubljana Vižmarje. Skupno bo tako veljal za 13 vlakov, ki vozijo zjutraj, dopoldne in popoldne. Ostalih 16 vlakov bo vozilo.

V nedeljo, 15. septembra, bo nadomestni prevoz med Ljubljano in Kranjem organiziran za 12 vlakov, ki vozijo zjutraj, dopoldne in popoldne. Ostalih 18 vlakov bo vozilo.

V soboto, 21. septembra, je nato nadomestni prevoz načrtovan na progi Ljubljana–Škofja Loka za šest vlakov. Ostalih 23 vlakov bo vozilo.

V nedeljo, 22. septembra, pa bo nadomestni prevoz organiziran na odseku Ljubljana–Kranj za 12 vlakov, ki vozijo zjutraj, dopoldne in popoldne. Ostalih 18 vlakov bo vozilo.

Med Šiško in Črnučami bo nadomestne prevoze izvajal LPP

Vzdrževalna dela so potrebna tudi na kamniški progi na območju Ljubljane. Tako bo 6., 9. in 19. septembra med postajama Ljubljana Šiška in Ljubljana Črnuče za nekatere vlake zunaj prometnih konic organiziran nadomestni avtobusni prevoz po prilagojenem voznem redu.

Nadomestne prevoze bodo izvajali na Ljubljanskem potniškem prometu (LPP), in sicer bo avtobus, ki zdaj začasno povezuje osrednjo ljubljansko železniško postajo in postajo Ljubljana Šiška podaljšal pot do Črnuč, so pojasnili na SŽ-ju.

V petek, 6. septembra, bo nadomestni prevoz organiziran namesto dveh večernih vlakov, v ponedeljek, 9. septembra, za 17 vlakov, ki imajo začetno ali končno postajo Ljubljana Šiška, medtem ko bo ostalih 30 vlakov vozilo. V četrtek, 19. septembra, pa je nadomestni prevoz načrtovan namesto osmih jutranjih in dopoldanskih vlakov.

Konec septembra nadomestni prevozi tudi za 20 vlakov na zasavski progi

Proti koncu meseca, natančneje od 23. do 27. septembra, pa bo zaradi vzdrževalnih del na zasavski progi med Ljubljano in Litijo organiziran nadomestni prevoz namesto 20 vlakov. Ostalih 46 vlakov bo vozilo.

Za potovanja iz Ljubljane proti Litiji in naprej sicer po opozorilih SŽ-ja velja pozornost pri izbiri ustreznega nadomestnega prevoza, saj več avtobusov na isti relaciji nadomešča posamezni vlak. Nadomestni avtobusi z zagotovljeno zvezo za nadaljnje potovanje z vlakom iz Litije v smeri Zidanega Mosta in naprej proti Štajerski ter Posavju so dodatno označeni v voznem redu nadomestnega prevoza.

Potniki naj po priporočilu SŽ -ja obvezno preverijo tudi začasne postanke nadomestnih avtobusnih prevozov na levem bregu Save v okviru postajališča Laze.

sreda, 4. september 2024

[SIEMENS] Alpha Trains razširi floto z do 70 novimi Vectroni

 

  • Okvirna pogodba za 70 lokomotiv, vključno z začetnim naročilom za 35 lokomotiv
  • Več različic, vključno z Vectron Multi-System in Vectron Dual Mode
  • Vključuje prve Vectrone za Francijo
  • Podaljšanje obstoječe storitvene pogodbe za vzdrževanje v Belgiji in Franciji
   Foto; Google

Antwerpen, 2. september 2024 – Alpha Trains, največji zasebni najemodajalec tirnega voznega parka v celinski Evropi, s ponosom napoveduje razširitev svoje flote za do 70 lokomotiv Vectron.

Alpha Trains in Siemens Mobility sta julija 2024 podpisala okvirno pogodbo za dobavo do 70 lokomotiv Vectron, vključno z začetnim naročilom za 35 lokomotiv. Okvirni sporazum predvideva zagotavljanje več variant lokomotiv Vectron, vključno z večsistemskimi in dvojnimi enotami.

Nove lokomotive Vectron imajo največjo moč do 6,4 megavata in najvišjo hitrost do 200 km/h. Dopolnjujejo obstoječi vozni park Alpha Trains modelov Vectron MS, AC in Vectron Dual Mode. Vectrone bodo izdelovali v tovarni Siemens Mobility v Münchnu-Allachu, prva dobava pa se pričakuje proti koncu leta 2026.

Naročilo vključuje dobavo prvih večsistemskih lokomotiv Vectron za Francijo, ki lahko delujejo na koridorju sever-jug čez Nemčijo, Avstrijo, Švico, Italijo, Belgijo, Nizozemsko, Francijo in opcijsko Luksemburg.

Poleg tega je bila pogodba o storitvah, ki sta jo leta 2023 podpisala Alpha Trains in Siemens Mobility, spremenjena tako, da zajema vzdrževanje na novo naročenega voznega parka tudi v Belgiji in Franciji.

Ta odločitev poudarja zavezo Alpha Trains, da razširi svojo prisotnost na francoskem trgu in spodbuja trajnostne transportne rešitve po vsej Evropi.

»Zelo smo veseli, da lahko ponovno povečamo svojo floto lokomotiv Vectron in dodatno okrepimo naš tržni položaj, zlasti na francoskem trgu. Naši obstoječi in novi kupci povprašujejo po učinkovitih in najsodobnejših večsistemskih lokomotivah. S tem najnovejšim naročilom lahko našim strankam zagotovimo najvišjo možno operativno prilagodljivost na vseh svojih poteh s preverjeno in zelo razpoložljivo platformo.« je dejal Vincent Pouyet, generalni direktor oddelka za lokomotive družbe Alpha Trains.

"Veseli smo, da nadaljujemo naše uspešno partnerstvo z Alpha Trains in z veseljem podpiramo širitev njihove flote z našimi lokomotivami Vectron. Vključitev naših večsistemskih in dvomodnih različic v okvirni sporazum odraža našo zavezanost, da Alpha Trains in njihovim strankam zagotovimo najbolj vsestranske in učinkovite rešitve za njihove železniške dejavnosti. Še posebej smo ponosni, da smo za Francijo dostavili prve večsistemske lokomotive, ki dokazujejo svoje zmogljivosti v smislu moči, hitrosti in čezmejnih operacij. Ta mejnik ne bo samo povečal Usposablja obstoječo floto, vendar ima tudi pomembno vlogo pri napredku trajnostnega transporta po vsej Evropi,« je dejal Albrecht Neumann, izvršni direktor Rolling Stock Siemens Mobility.


O vlakih Alpha

Alpha Trains je vodilni zasebni najemodajalec tirnih vozil v celinski Evropi. Skupaj 140 zaposlenih iz 19 držav dela v pisarnah v Luksemburgu, Antwerpnu, Kölnu, Madridu, Parizu in Varšavi. Alpha Trains ima v lasti več kot 1.000 lokomotiv in potniških vlakov ter ponuja prilagojene rešitve lizinga, celovito znanje in izkušnje pri vzdrževanju in popravilih vozil ter dolgoletne izkušnje pri financiranju novogradenj. Vozni parki Alpha Trains so v uporabi pri številnih javnih in zasebnih operaterjih v 22 evropskih državah. Delničarji Alpha Trains so APG, Arcus European Trains, PGGM in Swiss Life.

O Siemens Mobility

Siemens Mobility je družba, ki jo ločeno upravlja Siemens AG. Kot vodilni na področju inteligentnih transportnih rešitev že več kot 175 let Siemens Mobility nenehno inovira svoj portfelj. Njegova glavna področja vključujejo tirna vozila, avtomatizacijo in elektrifikacijo železnic, obsežen portfelj programske opreme, sisteme na ključ in povezane storitve. Z digitalnimi izdelki in rešitvami Siemens Mobility omogoča operaterjem mobilnosti po vsem svetu, da naredijo infrastrukturo inteligentno, trajnostno povečajo vrednost v celotnem življenjskem ciklu, izboljšajo izkušnjo potnikov in zagotovijo razpoložljivost. V poslovnem letu 2023, ki se je končalo 30. septembra 2023, je Siemens Mobility zabeležil prihodke v višini 10,5 milijarde evrov in zaposloval približno 39.800 ljudi po vsem svetu.