sreda, 2. marec 2022

[CZ-EUROPE] Vlaki za ukrajinske begunce

 Tudi ruska agresija na Ukrajino, ki se je začela v zgodnjih urah 24. februarja 2022, je povzročila tudi humanitarno krizo v napadeni državi. Zaradi tega so sosednje države začele nuditi vse vrste pomoči, eden od korakov pa je tudi pošiljanje humanitarnih vlakov. V petek, 25. februarja, je ČD v sodelovanju s PKP, ministrstvom za promet Češke republike in drugimi organi poslala prva dva specialca iz Bohumina v Przemyśl blizu poljsko-ukrajinske meje. 



Imela sta približno 700 sedežev in sta bila oba humanitarne narave: na poti iz Češke sta bila namenjena ljudem, ki se bodo nujno vrnili v Ukrajino (bodisi na obisk svojih družin ali kot posledica mobilizacije), dne. pot iz Poljske so bili namenjeni beguncem iz Ukrajine. Grablje je tvorilo 12 osebnih vagonov in lokomotiv EU 07-324 PKP IC in 163.045 ČD Cargo.

Vlaki so odšli okoli 20.00 v Chalupki. Vendar na krovu ni bilo nikogar, ki je potoval v Ukrajino, zato so bili prisotni le sprevodniki, zdravniki Rdečega križa in ekipa češke televizije. Naloženih je bilo nekaj sto litrov ustekleničene vode in 700 odej za begunce, predvsem za ženske in otroke, ki bežijo z območij, ki jih je prizadela vojna.

Oba vlaka sta prispela v Przemyśl okoli druge ure ponoči. Prvi povratni vlak je zapustil Przemyśl okoli 9.00 in prispel v Bohumín z lokomotivo 163.045 ob 15.35. Prineslo je približno dva ducata Ukrajincev. Prvotna predpostavka o podaljšanju poti preko Olomouca in Češke Třebove do Prahe je bila sčasoma spremenjena in vlak je svojo pot končal v Bohuminu, od koder lahko državljani Ukrajine do nadaljnjega brezplačno vozijo z vsemi vlaki ČD po vsej Češki republiki. V zvezi s nujnimi potovanji ukrajinskih državljanov se je ČD v petek zjutraj, 25. februarja, odločil, da imetnikom ukrajinskih potnih listov zagotovi brezplačno potovanje na vseh svojih vlakih po vsej Češki republiki.

Nizka uporaba prvega evakuacijskega vlaka je povezana z zapleti pri potovanjih v Ukrajini in dolgimi, do sedem urnimi zamudami vlakov iz Ukrajine do poljskih meja. Situacijo je še dodatno zapletla okvara kontaktne mreže med ukrajinsko mejo in Przemyślom 26. februarja zjutraj, kar je izključilo delovanje za daljše obdobje. Iz teh razlogov je ČD v sodelovanju s PKP ponudil tudi vlak za begunce, ki gredo le v Krakov ali Katovice

Kljub nizki izkoriščenosti je bila prva vožnja vlaka pomemben simbol in praktična potrditev hitrega odziva vseh vpletenih v organizacijo humanitarne pomoči. Pridobljene izkušnje bodo uporabljene za druge tovrstne vlake; v vsakem primeru so ti prvi vlaki zagotovili tudi prihod potrebne humanitarne pomoči v Przemyśl. Drugi evakuacijski vlak je zaenkrat ostal v Przemyślu za operativno uporabo glede na nadaljnji razvoj dogodkov, razpravljali pa so tudi o njegovi uporabi za prevoz beguncev znotraj Poljske. 

ČD je na zahtevo Ukrajine in v sodelovanju z Ministrstvom za notranje zadeve Češke republike pripravil tudi tretji vlak za prevoz žensk in otrok iz Ukrajine. Odpeljal se je v noči z 27. na 28. februar, ponovno iz Bohumina, a tokrat v sodelovanju z ZSSK in UZ preko Žiline in Košic na Čop v Ukrajini. Tja bo odpeljal materialno humanitarno pomoč, hkrati pa bo njegov desetvagonski vlak s kapaciteto približno 600 sedežev omogočal nadaljnjo evakuacijo ljudi s prizadetega območja. Tretji vlak naj bi se vrnil v Bohumín v ponedeljek, 28. februarja, zvečer ali ponoči.

Begunci uporabljajo tudi redne prevoze, ne le ČD, ampak tudi RegioJet in Leo Express, saj so ti operaterji Ukrajincem omogočili tudi brezplačno potovanje z vlaki. LE je povečal tudi število avtobusov od Mukačeva do Košic, kjer se njegovi vlaki povezujejo s Praho. Slovaške in poljske železnice so uvedle tudi brezplačen prevoz za ukrajinske državljane.