ponedeljek, 28. marec 2022

[EST-EE/Baltic Rail] Objavljen je razpis za gradnjo železniške postaje in postaje Rail Baltiki v Talinu

 Rail Baltica Estonia je objavila razpis za gradnjo prestopnega terminala Ülemiste v Talinu, ki bo izhodišče za novo železniško progo. Za največjo gradbeno pogodbo v Estoniji. Dela naj bi bila po trenutnem načrtu zaključena leta 2026.



Sredi marca je Rail Baltica Estonia objavila razpis za gradnjo križišča Ülemiste v Talinu skupaj z razvojem okolice. Gradbena površina je kar 100 tisoč. m2. Postaja bo sestavljena iz enega podzemnega in štirih nadzemnih nivojev, njegova neto površina pa bo 10 tisoč kvadratnih metrov. m2.

V obseg del spada tudi izgradnja dovoznih cest, parkirišč in mestnega trga. Rekonstrukcija in izgradnja železniške infrastrukture bosta potekali po fazah. V prvi vrsti bo zajemal prestavitev železniške proge širine 1520 mm. Cilj je čim dlje ohraniti železniški promet.

Koncept vozlišča - na podlagi zmagovalnega natečaja - je razvila ekipa Zaha Hadid Architects in Esplan. Obikt bo integriral železniške proge širine 1435 mm in 1520 mm, mestni in domači avtobusni promet ter na koncu tudi mednarodni. Na voljo bodo trije peroni, do katerih bo dostop omogočen tako s postajne stavbe, obešene nad tiri, kot s prehodov pod tiri. Velik poudarek je bil na prostem in udobnem pretoku prometa za pešce. Za povezovanje ulic Peterburi tee in Suur-Sõjamäe naj bi zgradili podzemni trg.

Rok za oddajo ponudb je 23. maj. Po predpostavkah naj bi pogodbo podpisali jeseni, vrednost del pa je ocenjena na 177 milijonov evrov. Dela bi se zaključila oktobra 2026.