četrtek, 17. marec 2022

[UA-UŽ] Razpis za 80 novih večnamenskih enot za Ukrajino, ki ga je prekinila vojna

 Na razpisu za 80 sodobnih električnih večnamenskih enot za Ukrajino ne bo razkritja ponudb. Razpis, ki ga je UZ skušala organizirati po načelih popolne transparentnosti, je bilo treba zaradi vojne prekiniti.



Ukrzaliznytsia je sporočila, da se razpis ne bo nadaljeval v sistemu Prozorro - enakovrednem evropskemu dražbenemu sistemu TED. Razpis je bil že na vmesni ravni – med številnimi potencialnimi izvajalci so bile izbrane tri ponudbe – Kriukiwska Fabryka Wagonów, Hitachi in Stadler. Dobave so bile načrtovane do leta 2026.


UZ je želel kupiti skupno 30 primesnih vlakov DC, 30 AC prigradnih vlakov in 20 AC regionalnih vlakov. Vrednost razpisnega natečaja je bila ocenjena na skoraj milijardo evrov. 

Odločitev o zaključku razpisa je bila sprejeta 9. marca. Razlog? "višja sila", ki je seveda vojna v Ukrajini. Končna dražba je bila predvidena za 16. marec.

Tik pred vojno so Ukrajinciuspel podpisati pogodbo z Alstomom za dobavo velike serije električnih lokomotiv. Nakup naj bi financirali predvsem s francoskimi posojili. Kako bodo te dobave potekale, je za zdaj težko reči.