nedelja, 27. marec 2022

[FIN/RUS-VR/RŽD] Finske železnice prekinjajo povezave s Sankt Peterburgom!

 Finske železnice (VR) prekinejo železniške povezave s Sankt Peterburgom, ki jih upravljajo skladišča Allegro. Zadnji vlaki iz Rusije na Finsko bodo prispeli v nedeljo, 27. marca.



- Do zdaj smo vlake Allegro vzdrževali v skladu z navodili pristojnih organov, s čimer smo lahko finskim državljanom zagotovili varen prehod. V teh tednih so imeli vsi, ki so želeli zapustiti Rusijo, dovolj časa za to. Zdaj bomo zaradi sankcij ustavili promet, je povedal Topi Simola, podpredsednik za potniške storitve pri VR Gropu (Finske železnice).

V prvem obdobju vojne v Ukrajini je bilo sodelovanje železnic obeh držav normalno. Lauri Spponen, predsednik uprave VR Grop (Finske železnice), je 1. marca obvestil RŻD, da se vzdrži komunikacije in sodelovanja s podjetjem, vendar z izjemo mednarodnih povezav. Takrat je dejal, da so vlaki Allegro ena redkih povezav, ki so na voljo Rusom, ki želijo zapustiti domovino.

Prevoznik je takrat poudaril, da bo odločitev o popolni ustavitvi prometa v rokah vlade in oblasti Evropske unije.

Omeniti velja, da se je Allegrovo tekaštvo zaradi pandemije COVID-19 znatno zmanjšalo. Povezava je bila nekaj časa zadržana. Decembra 2021 se je nadaljevalo, vendar na ravni le dveh parov vlakov na dan. Pred koronavirusom so bili štirje pari vlakov. Leta 2019 je povezave uporabljalo več kot 550 tisoč ljudi. potniki.

Povezava Allegro je bila vzpostavljena decembra 2010. Podprti so štirje vlaki Pendolino, ki jih dobavlja Alstom. Vsak od vlakov lahko sprejme 337 potnikov in doseže največjo hitrost 220 km/h na progi. Lastnik vlakov je Karelian Trains, skupno podjetje v polovični lasti RŽD in Finskih železnic.