sreda, 16. marec 2022

[EU-SLO/PL/CZ & Galerija/Gallery] Evropski politiki so se vozili z vlakom

 Predsednik vlade Mateusz Morawiecki je danes (15. marca) skupaj s predsednikom češke vlade Petrom Fialo, predsednikom slovenske vlade Janezom Janšo in poljskim podpredsednikom vlade Jarosławom Kaczyńskim odpotoval v Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in predsednikom vlade Ukrajine. Denys Szmyhal. Potujejo po železnici. Nekaj ​​minut po 18. uri je Morawiecki sporočil, da je delegacija prispela v ukrajinsko prestolnico.




Kot so sporočili iz kabineta predsednika vlade, potovanje organizirajo v dogovoru s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom in predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. "Namen obiska je potrditi nedvoumno podporo celotne Evropske unije suverenosti in neodvisnosti Ukrajine ter predstaviti širok paket podpore ukrajinski državi in ​​družbi," je zapisano v sporočilu za javnost. Mednarodna skupnost je o obisku delegacije obveščena prek mednarodnih organizacij, vključno z Združenimi narodi.

Po uradnem profilu stranke Zakon in pravičnost potovanje poteka po železnici. Vlak je že prečkal mejo Poljske in Ukrajine.

Politiki poljske vlade niso znani po svojih pogostih železniških vožnjah. O tem, da je Mateusz Morawiecki potoval na ta način, ste lahko brali predvsem pred volitvami, na primer v letih 2019 in 2016. Leta 2010 se je Jarosław Kaczyński podal na podobno predvolilno potovanje v Siedlce . Je pa zračni prostor nad Ukrajino zaprt iz očitnih razlogov, zato ni bilo mogoče leteti z letalom. 

Nekaj ​​minut po 18. uri je vodja poljske vlade sporočil, da je delegacija prek družbenih omrežij prispela v Kijev. Na Facebooku je zapisal, da je vojna, ki poteka, posledica krutega tirana, ki napada nemočne civiliste, bombardira mesta in bolnišnice v Ukrajini! "Zaradi tega je svet izgubil občutek varnosti, nedolžni ljudje umirajo in izgubljajo vse svoje premoženje. Čim prej moramo ustaviti tragedijo, ki se dogaja na vzhodu. Zato skupaj s podpredsednikom vlade Jarosław Kaczyński, premierja Petr Fiala in Janez Janša, smo v Kijevu,« je dodal. Delil je tudi fotografije vagona, v katerem je potekala pot. Ukrajinska stran je potrdila, da je delegacija varno prispela na cilj.

-----------------

Predsednik vlade Mateusz Morawiecki je 15. marca skupaj s predsednikom češke vlade Petrom Fialo, predsednikom vlade Slovenije Janezom Janšo in poljskim podpredsednikom vlade Jarosławom Kaczyńskim odpotoval v Kijev, kjer se je srečal z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim in ukrajinskim premierjem Denysom Szmyhalom. Potujejo po železnici. Nekaj ​​minut po 18. uri je Morawiecki sporočil, da je delegacija prispela v ukrajinsko prestolnico .

Zahvaljujoč fotografijam, ki so jih objavili udeleženci, smo spoznali enega od vagonov vlaka, s katerim je delegacija potovala po Ukrajini. To je vagon s številko 032-70311 ukrajinskih železnic - eden od desetih različnih salonov, ki jih prevoznik ponuja v najem. Ima kavč za štiri sedeže, en kupejev predal z veliko posteljo in konferenčno sobo za 10 oseb. Na voljo sta tudi kuhinja in kopalnica s prho. 

Zanimivo je, da so avto prenovili pred nekaj leti, njegova dekoracija pa je v Ukrajini vzbudila številne zlonamerne komentarje; kritiziral slog "kaplja z zlatom" in dejstvo, da je malo ljudi, ki so pripravljeni najeti - Ukrzaliznytsyju je uspelo najeti katerega koli od desetih vagonov enkrat na dva tedna.