sobota, 26. februar 2022

[Evropa] Ukrajinci na Poljskem, Slovaškem in Češkem potujejo z vlaki brezplačno

 Po naročilu čeških in slovaških železnic lahko ukrajinski državljani brezplačno potujejo z vlakom v dve državi. To jim pomaga pobegniti z območij, ki jih je razdirala vojna.



Česke drahy je 25. februarja sporočil, da lahko državljani Ukrajine brezplačno potujejo z vlaki na Češko. Gre za to, da se beguncem omogoči potovanje, tudi če se soočajo s finančnimi težavami. Za to ponudbo ni bil naveden končni datum, navedeno je bilo, da bo delovala, dokler se razmere v Ukrajini ne umirijo. Dokument, ki daje pravico do potovanja, bo ukrajinski potni list. Odredba je bila izdana 25. februarja in o njej so bili sprevodniki že obveščeni.

- Priročnost je predvsem v tem, da Ukrajincem omogočimo dostop do postaje Bohumin, od koder lahko potujete do in z meje Ukrajine s Poljsko in Slovaško, - je dejal Petr Štáhlavský, tiskovni predstavnik čeških železnic.

Slovaki so se odločili tudi za uvedbo brezplačnih prevozov na vseh vlakih ZSSK. Sprevodniki so dobili navodila, naj ukrajinskim državljanom omogočijo prevoz, tudi če na vlakih ni dovolj prostih sedežev. Slovaki pa so zaprli regionalno linijo med državama.

Vlaki iz Ukrajine na Poljsko vozijo ves čas. Čeprav se to naredi z dolgimi zamudami. Ukrajinci in Poljaki delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi varno evakuirali državljane iz države, ki jo je razdirala vojna. PKP IC se je odločil okrepiti vlake iz Przemyśla. 

Ljudje, ki so čakali na ukrajinske potnike na postaji Warszawa Wschodnia, so se lahko počutili nervozni, ko skupina avtomobilov iz Kijeva na vlaku Kiev Express ni stopila na perone varšavske postaje. Čakajoče je pomiril upravitelj vlaka.

"Vagoni iz Kijeva bodo prispeli do Varšave, vendar z drugim vlakom," je dejal. Z meje bodo prišli verjetno po 16. uri z vlakom "Kujawiak" iz Chełma. Le nekaj ukrajinskih državljanov iz Volinije je prišlo s kočijami iz Dorohuska, ki so sami prečkali mejo.

Vlaki ukrajinskih železnic še naprej prihajajo v Przemyśl, čeprav njihov čas prihoda v Podkarpacie nima veliko skupnega z voznim redom. Vlaki IC+ so na Poljsko prispeli s 3-urno zamudo, kar bi lahko povzročila sabotaža na mostovih med Kijevom in Lvovom. Po drugi strani pa je vlak iz Odese včeraj prispel pravočasno in čaka na pot v Ukrajino.

- PKP Intercity je trenutno pripravljen okrepiti povezave na nacionalnem odseku iz Przemyśla. Poslali smo že 16 dodatnih vagonov. Prijava potnikov poteka kot običajno, po veljavnih pravilih - so sporočili iz tiskovne službe PKP Intercity. 
Ukrzaliznycia bo uvedla dodatne vlake na relaciji Lvov – Medyka – Lvov. Do nadaljnjega bodo potekale vsak dan. Spodaj je vozni red primestnih vlakov.

7601 Lviv - Medyka. Iz Lvova ob 19:55, v Medyki ob 22:29
7602 Medyka - Lviv. Iz Medyke ob 01:11, v Lvivu ob 03:45
7603 Lviv - Medyka. Iz Lviva ob 00:40, v Medyki ob 03:14
7604 Medyka - Lviv. Iz Medyke ob 06:00, v Lviv ob 08:34
7605 Lviv - Medyka. Iz Lviva ob 05:27.
7606 Medyka - Lviv ob 10.41