petek, 11. marec 2022

[UA-UŽ] Ukrajinske železnice zagotavljajo na tisoče ton humanitarne pomoči


Ukrajinske železnice evakuirajo ne le potnike na zahod države in v države Evropske unije. Organizirajo tudi prevoz humanitarne pomoči na kraje, kjer potekajo sovražnosti.





 Od začetka ruskega napada na Ukrajino so ukrajinske železnice v potniških vlakih dostavile 417 tovornih vagonov s humanitarno pomočjo in 3800 ton pomoči. Noben vlak se ne vrne "prazen" s kraja, od koder so bili evakuirani ljudje, ki so bežali pred vojno, sporočajo Ukrajinci.

- Prednost imajo vlaki z medicinsko pomočjo, higienskim materialom, ustekleničeno vodo, izdelki za otroke, spalnimi preprogami in spalnimi vrečami. Največ pomoči gre v Harkov, Kijev in Limanijo – beremo v sporočilu ukrajinskih železnic, ki so objavile številne fotografije z železniške postaje Lviv, ki je trenutno glavno vozlišče za potnike in tovor v Ukrajini.

- Za mnoge begunce je postaja Lviv kot Lizbona iz Remarquejevega romana. "lizbonska noč". Je "mesto, ki beži pred vojno, mesto, kjer lahko dobite vstopnico v novo, mirno življenje". Razlika je v tem, da je bilo pridobivanje vozovnic iz Lizbone v Ameriko skoraj nemogoče, medtem ko so se tisti iz Lvova vseeno uspeli evakuirati in za to ne potrebujejo vozovnic.