torek, 1. februar 2022

[Rusija] Nagrada za načrtovanje ranžirne lokomotive T3M23

 Transmaszholding je že drugo leto zapored prejel nagrado Good Design Industrial and Graphic Design Award. Nagrada je bila podeljena za koncept dvomodulne štiriosne ranžirne lokomotive TEM23.



Od trenutka oddaje prijave do objave rezultatov natečaja se je koncept TEM23 prelevil v pravi izdelek - in eno od dveh na voljo Transmaszholding lokomotiv, ustvarjenih v slogu novega dizajna Brand-DNA. Spomnimo, da je isti koncept - DNK - leto prej prejel tudi nagrado Good Design RedDot 2020.

Projekt TEM23 je bil razvit v sodelovanju z ruskim nacionalnim centrom za industrijsko oblikovanje in inovacije 2050.LAB. Proizvajalec svoj izdelek opredeljuje kot učinkovit, ekonomičen in inteligenten stroj, ki je začetek proizvodne platforme naslednje generacije.

- TEM23 je predvsem estetika funkcionalnosti - poudarja Evgeny Maslow, glavni oblikovalec v Transmaszholdingu. - Zahvaljujoč modularni strukturi je to lokomotivo mogoče prilagoditi potrebam različnih strank. Pri oblikovanju TEM23 smo se trudili, da bi bil izdelek premišljen v vseh podrobnostih in v mislih pritegnil kakovost. To je nov obraz ruskega inženiringa. Osebno mi je ta obraz zelo všeč, ker izraža samozavest,« je dodal M.aslow.

Good Design je prestižno svetovno tekmovanje za industrijsko oblikovanje, ustanovljeno leta 1950. Gostita ga Chicago Athenaeum (muzej arhitekture in oblikovanja) in Evropski center za arhitekturo, umetnost, oblikovanje in urbanistične študije.
Leta 2021 so organizatorji obravnavali projekte iz več kot 55 držav. Koncept TEM23 je bil priznan kot najboljši v kategoriji transporta. Med nagrajenci so tudi projekti kot npr Ferrari, Hyundai in Mitsubishi.

Po podatkih Transmaszholdinga je TEM23 ena izmed tehnološko najnaprednejših ranžirnih lokomotiv na svetu. Struktura, ki temelji na modularni konstrukciji, naj bi olajšala delovanje in preprečila izpad vozila. Lokomotiva lahko deluje v sistemu dveh pogonskih blokov ali samo enega. Ta rešitev prihrani gorivo z manj zapletenimi manevri. Poleg tega je TEM23 lahko opremljen s sistemom za daljinsko upravljanje.

Pojav novih Transmaszholdingovih izdelkov - že v okviru natečaja RedDot 2020 - je bil označen kot kombinacija gibanja in svobode, ki se odraža v ostrih, dinamičnih linijah žarometov, pa tudi kot primer sinergije, kot npr. dokazujejo poenostavljene linije robov, ki tečejo drug proti drugemu. Takrat so pojasnili, da oblikovalci modelirajo snežnega panterja - redkega plenilca in hkrati simbol Rusije. Od tod vodja novih izdelkov Transmaszholdinga, ki naj bi spominjali na omenjenega plenilca