petek, 11. februar 2022

[PL-PKPcargo] PKP Cargo je končno izbral lokomotive. Dobavitelj za Siemens

 PKP Cargo je po skoraj dveh letih izbral dobavitelja petih novih električnih večsistemskih lokomotiv. Vozila bo zagotovil Siemens.




Iz PKP Cargo so sporočili, da se je nadzorni svet včeraj (9. februarja) dogovoril za nakup družbe petih novih električnih večsistemskih lokomotiv ob izvajanju vzdrževalnih storitev.

Dve leti postopka

Nakup se izvaja v okviru intermodalnega projekta, ki vključuje tudi nakup 220 vagonov. Podjetje je v ta namen na tekmovanju CEUTP, ki je bilo zaključeno v ... 2018 , prejelo skupno 92 milijonov PLN sredstev . Prva serija vagonov je bila dobavljena leta 2020 , vendar dobavitelj petih lokomotiv do danes še ni bil izbran. 

V tem času PKP Cargo ni uspel poravnati dveh razpisov v tej zadevi. Učinke je prinesel šele tretji postopek, objavljen julija 2021 .

Vectronov bo več

Kot so sporočili iz PKP Cargo, bo vozila dobavil Siemens, pogodbena vrednost pa ne bo presegla 139 milijonov 125 tisoč PLN. PLN neto. Spored predvideva dobavo vseh lokomotiv v prvem četrtletju 2023. Lokomotive bodo uporabljali na Poljskem, v Nemčiji, Avstriji, Češki, Slovaški in Madžarski. Ob tem velja spomniti, da ima PKP Cargo že 20 lokomotiv Siemens Vectron .



Kot beremo, pogodba predvideva tudi številne druge pogoje, ki jih mora izpolnjevati dobavitelj, med drugim o dobave programske opreme za upravljanje in upravljanje lokomotiv, dobava kompleta povsem novih rezervnih delov in komponent, vključenih v t.i. komplet za nujne primere. Proizvajalec bo zagotovil tudi celotno vzdrževanje lokomotiv do datuma zaustavitve lokomotiv za prvo periodično popravilo na nivoju P4 (8 let), popravilo pa bo izvedel na tej stopnji - če se bo PKP Cargo za to odločil.