sreda, 23. februar 2022

Afriška razvojna banka si prizadeva za zapolnitev infrastrukturne vrzeli

 Skupina Afriške razvojne banke je z odobritvijo svojega prvega strateškega okvira za razvoj javno-zasebnih partnerstev naredila ključen korak za nadaljnje reševanje infrastrukturne vrzeli v afriških državah. To sledi 19. januarja 2022 odobritev upravnega odbora skupine bank.



Vrzel v naložbah v infrastrukturo Afrike je ocenjena na več kot 100 milijard dolarjev na leto, kar vpliva na življenjske razmere Afričanov in globalno konkurenčnost celine. Strokovnjaki banke pravijo, da javno-zasebna partnerstva ponujajo dodaten pristop za povečanje naložb zasebnega sektorja in višjo stopnjo učinkovitosti pri razvoju in delovanju infrastrukturnih sredstev v Afriki.

Predsednik skupine Bank Akinwumi A. Adesina je dejal, da bo novi okvir predstavljal temelj delovanja banke v infrastrukturnem sektorju. "Ta težko pričakovani strateški okvir bo v veliki meri omogočil banki, da zagotovi prepotrebno pomoč za razvoj in izvajanje javno-zasebnih partnerstev v naših regionalnih državah članicah, in veselimo se njegovega uspeha."

Javno-zasebna partnerstva so že ključna značilnost infrastrukturnih projektov, ki jih podpira banka, med drugim več projektov prometnega in energetskega sektorja v vseh regijah celine.

Strateški okvir javno-zasebnega partnerstva Banke za dosego svojih razvojnih ambicij temelji na treh stebrih, ki bodo državam članicam zagotovili celovito rešitev od zgornje do spodnje verige. Prvi steber zajema podporo na zgornjem delu verige, natančneje za zagotovitev ugodnega okolja in zmogljivosti v državah članicah. Drugi steber bo zagotovil vmesno podporo, zlasti pripravo projektov in svetovalne storitve pri transakcijah, ki bodo pomagale strukturirati projekte za doseganje finančnega zaključka. Zadnji steber vključuje podporo na nižji stopnji za financiranje izvajanja investicijskih projektov.

Za pomoč pri prvem in drugem stebru bo banka vzpostavila poseben poseben instrument, ki bo znan kot Afriški sklad za razvoj javno-zasebnega partnerstva.

Strateški okvir poenostavlja prizadevanja za javno-zasebno partnerstvo na ravni banke v različnih oddelkih in zagotavlja smernice o finančnih instrumentih in virih. Priporoča selektiven pristop k poslovanju in trgom, ki temelji na primerjalni prednosti banke v afriškem infrastrukturnem sektorju, njeni sklicevalni moči na celini in stopnji zrelosti različnih trgov.

Kompleks za zasebni sektor, infrastrukturo in industrializacijo Banke bo usklajeval izvajanje okvira v 10-letnem obdobju z začetkom leta 2022. Podpredsednik kompleksa Solomon Quaynor je dejal, da bo okvir afriškim državam omogočil, da povečajo naložbe zasebnega sektorja v gospodarski sektor, vključno s prometom, energijo in IKT, ter socialni sektor, vključno z zdravstvenim varstvom in izobraževanjem. Zagotovil bi tudi boljšo vzdržnost in upravljanje dolga, inovativnost in učinkovitost ter povečal konkurenčnost njihovih gospodarstev.

 Trenutni globalni in afriški kontekst, vse večja infrastrukturna vrzel in omejen fiskalni prostor zaradi pandemije Covid-19 med drugimi dejavniki ustvarjajo močan argument za banko, da poveča svojo podporo javno-zasebnim partnerstvom, da bi pridobila več naložbe zasebnega sektorja v gospodarsko in socialno infrastrukturo ter zagotavlja temelj za banko, da postane vodilni glasnik in financer javno-zasebnih projektov v Afriki.