sreda, 9. februar 2022

[ESP] EIB in Talgo podpišeta zeleno posojilo v višini 35 milijonov evrov za financiranje

 

EIB in Talgo podpišeta zeleno posojilo v višini 35 milijonov evrov za financiranje strategije inovacij

EIB in Talgo podpišeta zeleno posojilo v višini 35 milijonov evrov za financiranje strategije inovacij

  • S sredstvi banke EU bodo financirane Talgove raziskave, razvoj in inovacije za obdobje 2021–2024, njegova digitalna transformacija in druge naložbe.


Evropska investicijska banka (EIB) in Patentes Talgo sta podpisala zeleno posojilo v višini 35 milijonov evrov za financiranje strategije podjetja za raziskave, razvoj in inovacije (RDI). Las Rozas v Madridu Patentes Talgo s sedežem v Španiji je vodilni španski proizvajalec na področju načrtovanja, proizvodnje in vzdrževanja lahkih vlakov za visoke hitrosti. Vse naložbe bodo izvedene v Španiji in se bodo izvajale med letoma 2021 in 2024.

Financiranje EIB bo povečalo konkurenčnost podjetja Patentes Talgo z razvojem novih rešitev za tirna vozila in razširitvijo njegovega portfelja izdelkov.

Ta operacija, tretja, ki bo podpisana s Patentes Talgo, bo financirala različne naložbe podjetja v raziskovalne, razvojne in inovacijske dejavnosti, povezane z razvojem ključnih komponent in sistemov za nizkoogljična železniška transportna vozila. Vse naložbe, ki jih financira EIB, bodo v skladu s strategijo EU za trajnostno in pametno mobilnost ter časovnim načrtom Climate Bank. Poleg zagotavljanja varnejših izdelkov in proizvodnih procesov bodo naložbe imele pozitivne okoljske učinke, povezane z razvojem energetsko učinkovitejših tirnih vozil z uporabo kompozitnih materialov, ki jih je mogoče reciklirati. Pomagali bodo tudi pri spodbujanju trajnostne mobilnosti s postopnim povečevanjem potniškega in tovornega železniškega prometa ter spodbujanjem cenovno dostopnega železniškega omrežja za visoke hitrosti.

Naložbeni načrt, ki ga financira EIB, vključuje projekte RDI, ki so usklajeni s programom EU Obzorje 2020 o pametnem, zelenem in integriranem prometu. Cilj tega programa je povečati konkurenčnost evropskih prometnih industrij in doseči z viri učinkovit, okolju prijazen in varen evropski prometni sistem v korist vseh.

Podpredsednik EIB Ricardo Mourinho Félix je dejal: „Ponosni smo, da ponovno financiramo Talgovo strategijo RRI, s čimer dokazujemo našo zavezanost trajnostnemu prometu. Ta operacija ponovno odraža podporo EIB za pomoč Španiji pri doseganju gospodarskega okrevanja, osredotočenega na okolje, inovacije in ustvarjanje delovnih mest.

Predsednik družbe Talgo Carlos Palacio je dodal: » Talgo je od svoje ustanovitve pred skoraj 80 leti zavezan inovacijam v železniškem sektorju. Trdno verjamemo, da so vlaki takojšen odziv na podnebne izredne razmere, podpora EIB pa nam bo omogočila nadaljnji napredek pri dekarbonizaciji prometnega sistema. 

Osnovne informacije:

Evropska investicijska banka (ElB) je dolgoročna posojilna institucija Evropske unije v lasti njenih držav članic. Omogoča dolgoročno financiranje za dobre naložbe, da se prispeva k ciljem politike EU.

Skupina EIB je pred kratkim sprejela načrt Climate Bank, da bi izpolnila svoj dnevni red za podporo 1000 milijard EUR za podnebne ukrepe in naložbe v okoljsko trajnost v desetletju do leta 2030 ter za dodelitev več kot 50 % svojega financiranja za podnebne ukrepe in okoljsko trajnost do leta 2025. V okviru načrta so tudi vse nove operacije skupine EIB od začetka leta 2021 usklajene s cilji in načeli Pariškega sporazuma.

Glede Talga

Talgo je referenčna točka pri načrtovanju, proizvodnji in vzdrževanju lahkih vlakov za visoke hitrosti z industrijsko prisotnostjo v devetih državah: Španiji, Nemčiji, Danskem, Kazahstanu, Uzbekistanu, Rusiji, Savdski Arabiji, Egiptu in ZDA. Podjetje je po vsem svetu priznano zaradi svojih inovativnih zmogljivosti, edinstvene in značilne tehnologije ter zanesljivosti.

Kontakti za medije:

EIB:

Lorenzo Squintani, tel.: +352 691 285 772, l.squintani@eib.org

Spletna stran: www.eib.org/press – Tiskovna služba: +352 4379 21000 – press@eib.org

Talgo:

Aída Prados - Estudio de Comunicación

Elektronski naslov: talgo@estudiodecomunicacion.com 

Tel.: +34 91 576 52 50