četrtek, 17. februar 2022

[SK-ZSSK] Slovaške železnice so posodobile 35 potniških vagonov

 ZSSK je februarja 2020 podpisal pogodbo za dobavo 35 vagonov potniškemu vlaku. Dve leti pozneje so bili vsi vagoni dostavljeni naročniku. Domači obrat ŽOS Trnava jih je obnovil.




Po rekonstrukciji bodo vagoni lahko dosegali hitrost 160 km/h (prej - 120 km/h), imeli bodo klimatsko napravo in sodobna sanitarije. Imajo preprost sistem obveščanja potnikov, sistem za štetje potnikov, wifi in vtičnice za polnjenje električnih naprav z USB vtičnico. Imajo tudi udobne, pripravljene za regionalni promet. Notranjost je popolnoma spremenjena, zamenjana je celotna pnevmatika, kar med drugim ima za posledico v montaža sodobnih vhodnih in medavtovratnih vrat. Novi vagoni bodo vozili kot vlak Slovaških železnic, naročen v regijah na vzhodu Slovaške. Videli jih bomo v sestavi vlakov Koszyce Čierna nad Tisou, Košice - Lipany - Plaveč in Košice - Liptovsky Mikulas.

Za vsakega od posodobljenih vagonov je ZSSK plačal 920.000 evrov, torej ob upoštevanju tečaja ob nakupu vozil - nekaj več kot 4 milijone. zlotov. Poljski obrati za podoben znesek izvajajo tudi napredne obnove.

Na dostavo na vzhod Slovaške čaka še 17 popolnoma novih vagonov iz drugega naročila.


ŽOS Trnava pridobiva vse bolj zanimive pogodbe na evropskem trgu. Vključno z za revizijska popravila in posodobitev spalnih vagonov nemškega operaterja RDC.

Zanimivo - podobnih modernizacij na Poljskem ni. Odstotek regionalnih povezav z vlaki, ki jih sestavljajo lokomotiva in vagoni, je obroben.