petek, 25. februar 2022

[PL-UKR/PKPIC-UZ] Vlaki PKP Intercity iz Ukrajine v Poljsko in iz Poljske v Ukrajino še vedno vozijo

 PKP Intercity skupaj z ukrajinskimi železnicami uvaja vlake Przemyśl – Lviv – Kijev, ki jih vozijo hitra vozila Hyundai Rotem, vlak Przemyśl – Odessa ter en nočni vlak, ki povezuje Varšavo s Kijevom preko Lublina in Dorohuska. Vsi ti vlaki kljub izbruhu vojne še naprej vozijo in dosežejo Poljsko .




Vlaki za Ukrajino vozijo

- Zaenkrat v prometu vlakov proti Ukrajini ni sprememb, o morebitnih težavah vas bomo obveščali, - je povedala Agnieszka Serbeńska iz tiskovne službe PKP Intercity.

Vlak iz Kijeva v Varšavo je po voznem redu prispel danes (24. februarja) po 10. uri zjutraj, po poročanju Gazete Wyborcza je bil poln do zadnjega sedeža, karte zanj pa so bile razprodane pred 3 dnevi. Veliko ljudi je pobegnilo iz Harkova, kjer potekajo boji, in iz vzhodne Ukrajine.

V Przemyślu, kamor vsak dan dosežeta dve IC + ukrajinski železnici iz Kijeva in ena iz Odese (v nasprotju s prejšnjimi informacijami v Odesi ni bojev in ni prišlo do ruskega pristanka, rakete so padle na ukrajinske vojašnice), središče poljskega pomoč beguncem iz Ukrajine.

Andrzej Bittel: Izražam solidarnost z Ukrajinci

. Namestnik ministra za infrastrukturo Andrzej Bittel je med tiskovno konferenco, posvečeno načrtom za posodobitev proge Słupsk-Gdynia, omenil razmere v Ukrajini.

- Želel sem izraziti svojo solidarnost z ukrajinskim narodom in izraziti svojo podporo. Ukrajinski železničarji so dobili nove, dodatne naloge, ki jih bodo zagotovo zgledno opravljali, kot vedno - je dejal. Poudaril je, da je železniška infrastruktura potrebna "ne le za čas miru, ampak (...) tudi za nemirni, vojni čas, ki ga imamo pri sosedu". Dodal je, da je učinkovito izvajanje železniških investicij še kako pomembno. 

- Gibanje med Poljsko in Ukrajino se še ni ustavilo, spremljamo situacijo - je dejal Bittel.