ponedeljek, 14. februar 2022

[CZ-ČD] ComfortJet - nova znamka čeških vlakov za hitrosti 230 km / h

 Čehi bodo ustvarili še eno, po InterJetu, znamko vlakov. Novi vlaki ComfortJet v sistemu push-pull se bodo uporabljali za storitve mednarodnih prog v Nemčijo pri hitrostih 230 km/h.




Znamka ComfortJet naj bi se v Evropi pojavila leta 2024. Nato naj bi bili vagoni, ki jih je naročil České dráhy pri Siemens Mobility - Škoda Transportation, pripravljeni in homologirani. Vendar ne gre za vozila, ki že vozijo od Prage do Cheba pod blagovno znamko InterJet , temveč za podobne vagone, pripravljene na hitrost 230 km/h. Češke železnice jih je naročilo 180 (vključno s krmilnimi vagoni). Proizvodnja prvega od njih naj bi stekla v prihodnjih mesecih (prva polovica leta 2022). Potekal bo na Dunaju (proizvodnja škatle) in v Ostravi (razvoj opreme, sistemov, dodelava).

- Ime za vlake ComfortJet je bilo izbrano v anketi zaposlenih. To odraža, da gre za višjo raven storitev kot pri vlakih InterJet, je pojasnil Petr Šťáhlavský, tiskovni predstavnik Čeških železnic, ki ga citira portal zdopravy.cz.

Novi vagoni naj bi imeli nekoliko udobnejšo notranjost od tistih, ki so namenjeni InterJetu, vključevali bodo vagon restavracijo, tudi hitrejši bodo. V potniškem prostoru 2. razreda bo mali otroški kino, med vagoni se bo mogoče premikati skozi široka vrata, ves prostor naj bo brez ovir. Vagoni bodo tlačno tesni, na krovu bo na voljo zabavni sistem, prostora bo za prevoz kar 12 koles. Poleg Češke naj bi vagone homologirali za promet v Nemčiji, na Poljskem, v Avstriji, na Slovaškem in Madžarskem.

Češke železnice trenutno iščejo lokomotive , ki bodo vagone odpeljale v Hamburg in Gradec (na nekaterih odsekih v Nemčiji in Avstriji je predvidena največja hitrost za vlake že mogoče izkoristiti) ali v Budimpešto. Najljubši je Siemens Mobility, čeprav o oddanih ponudbah operater še ni obvestil.