četrtek, 19. maj 2022

[UA- VOJNA VLAK ] Ukrajinski partizani so resno poškodovali ruski oklepni vlak

 Po navedbah več neodvisnih virov so ukrajinski partizani 18. maja pod tire enega od ruskih vlakov, vpletenih v vojno proti Ukrajini, postavili eksploziv.



Po poročanju tiskovne agencije ukrinform so bili tovori naloženi pod tire v bližini mesnice v Melitopolu, ki je vrata, hkrati pa tudi železniška, na polotok Krim. Eksploziv naj bi eksplodiral pod enim od 10 vagonov vlaka z osebjem. Negotove informacije se nanašajo na smrt dveh častnikov in ducata drugih članov posadke. Vlak naj bi bil močno poškodovan, prav tako tiri na progi, na kateri je bil.

Ivan Fedorov, župan mesta, ki je trenutno zunaj mesta, je povedal, da so ukrajinski gverilci na okupiranih ozemljih v tem delu Ukrajine doslej ubili 100 vojakov napadalca in izvedli 20 uspešnih subverzivnih akcij.

Štirje oklepni vlaki, ki so bili pred vojno v Južnem vojaškem okrožju, so bili zgrajeni leta 2000 in ponovno v obratovanje leta 2015. Pred februarjem 2022 so odpotovali na Krim, od koder trenutno delujejo v regiji Melitopol. Zahvaljujoč njim lahko med drugim prevažate Havbice MSTA ali raketni sistemi "Tornado". Opremljeni so s hitrostrelnimi protiletalskimi topovi, ki se lahko uporabljajo tudi za uničenje lahko oklepnih ciljev ali pehote. V sklopu vlaka je tudi vagon z materialom za popravilo tirov.