torek, 31. maj 2022

[UA-UŽ] Solidarnost z Ukrajino: železnice nadaljujejo

 Število ljudi, ki bežijo iz Ukrajine, je od izbruha vojne vztrajno naraščalo, sorazmerno pa se je povečalo število potovanj z vlakom, ki jih opravijo begunci. Železnice po Evropi so izdale več kot 3,5 milijona brezplačnih vozovnic, da bi olajšale ta težka potovanja na varno. Evropske železnice se prav tako mobilizirajo, da odgovorijo na pozive po logistični podpori za krepitev ukrajinskih trgovinskih poti in pozdravljajo novo pobudo EU Solidarity Lane. Skupnost evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij (CER) še naprej tesno sodeluje s svojimi člani, da bi zadovoljila potrebe po prometu na terenu.



Podatki ZN kažejo, da je Ukrajino do danes zapustilo več kot 6 milijonov beguncev. Evropska železniška podjetja sledijo povečanemu povpraševanju po potovanjih in po potrebi prilagajajo svoje storitve z dodatnimi avtobusi ali vlaki. Ta potreba se je v zadnjem mesecu stabilizirala in več čarterskih storitev je bilo ustavljenih, vendar železnice ostajajo prilagodljive in še naprej ponujajo brezplačne vozovnice upravičenim potnikom. Podatki, ki so jih v začetku maja zbrali člani CER, kažejo, da je bilo doslej izdanih več kot 3,5 milijona brezplačnih vstopnic, kar je več kot dvakrat več, kot je bilo izdanih do konca marca.

Z več kot 3 milijoni prihodov beguncev Poljska ostaja najbolj obremenjena prehodna točka, PKP pa je pomagal prenesti več kot 1,8 milijona beguncev znotraj Poljske in zunaj nje. PKP poroča, da je opaziti naraščajoče zanimanje za potovanja v Berlin, Praho in Dunaj. Deutsche Bahn je res potrdil, da je 345.400 papirnatih vozovnic in 20.600 digitalnih vozovnic (ki jih priznavajo partnerske železnice v drugih državah) ljudem omogočilo brezplačno potovanje na vlakih in avtobusih, medtem ko so Češke železnice nedavno objavile 550.000 izdanih brezplačnih vozovnic. Na ukrajinski meji sta MÁV oziroma ZSSK izdala približno 336.540 (MÁV, 5. maj) in 365.000 (ZSSK, 2. maj) brezplačnih vozovnic.

Drugod po Evropi je SNCF zdaj izdal okoli 50.000 vstopnic (10. maja); Renfe okoli 60.000 vstopnic (30. april), DSB pa okoli 4.800 (4. maj). Največ od zadnjega poročevalskega obdobja so zabeležile SŽ z več kot 10.000 brezplačnimi vstopnicami za begunce (16. maj) v primerjavi z 2.000 konec marca; in Eurostar z 2000 brezplačnimi vstopnicami (1. maj) proti 400 konec marca. Novi podatki s Finske kažejo, da je skoraj 15.000 beguncev brezplačno potovalo z vlaki VR (10. maja).

Še vedno je posebna pozornost namenjena zagotavljanju ustreznih informacij beguncem, tudi v ukrajinskem jeziku, na vlakih, na postajah, na spletnih straneh in celo prek namenskih telefonskih linij. Železnice še naprej zagotavljajo sprejemne cone na postajah, gostijo nevladne organizacije, kot je Rdeči križ, ki dajejo informacije ali svetovanje na kraju samem in nudijo drugo podporo, kot je iskanje nastanitve ali zaposlitvenih možnosti. Železniška podjetja nadaljujejo z donacijami in organizacijo zbiranja pomoči. Več podjetij, vključno z DB, PKP, Renfe in SNCF, prav tako še vedno aktivno prinaša pomoč v Ukrajino na vlakih, napolnjenih z osnovnimi potrebščinami, kot so hrana, odeje, oblačila, pripomočki za prvo pomoč in napajalniki.

Evropske železnice prav tako pozorno spremljajo stanje ukrajinskih trgovskih poti, saj obstaja nujna potreba po okrepljeni logistični podpori za preusmeritev ukrajinskega izvoznega tovora, zlasti žita, iz blokiranih črnomorskih pristanišč. Po podatkih EU Ukrajina trenutno skladišči okoli 40 milijonov ton žita, od tega bi bilo treba polovico izvoziti do konca julija (da bi naredili prostor za novo letino).

Vse večja skrb je sprožila ukrepanje EU in železniški sektor pozdravlja nedavni akcijski načrt Evropske komisije za „Solidarnostne poti“ med EU in Ukrajino za olajšanje ukrajinskega kmetijskega izvoza in dvostranske trgovine z EU. Obsežna shema predlaga odblokiranje meja EU z Ukrajino in povečanje zmogljivosti na cestnih in železniških poteh, obenem pa pridobivanje plovil in brezplačnih skladiščnih zmogljivosti znotraj držav EU. Evropske železnice dejavno sodelujejo s Komisijo pri izvajanju najučinkovitejših rešitev.

Evropska železniška skupnost ostaja zavezana izražanju solidarnosti z Ukrajino in njenimi ljudmi ter bo še naprej podpirala sedanja prizadevanja za mednarodno pomoč v tesnem sodelovanju z lokalnimi, regionalnimi, nacionalnimi oblastmi in oblastmi na ravni EU ter s kolegi v železniškem prometu in drugimi prometnimi akterji. Močno usklajevanje ostaja ključno pri odzivu na krizo in njen razvoj.