sreda, 18. maj 2022

[GRE-OSE] Pendolino je tekel na grške tire

 Od 15. maja so začeli voziti vlaki Pendolino na relaciji Atene - Solun. Zahvaljujoč uporabi sistema prekucne karoserije in možnosti vožnje vlakov po sistemu ETCS se bo potovanje med mesti skrajšalo na 3 ure in 58 minut. Še ni pravi čas za potovanje.



Električni večvlaki Pendolino, pod oznako ETR470, vozijo od nedelje, 15. maja 2022, na relaciji Atene - Solun v 3 urah in 58 minutah (drugi vlaki so prevozili to progo v 4 urah in 10 minutah). To je dlje, kot je bilo prvotno napovedano, saj je bilo leta 2020 obljubljeno, da bodo potovalni čas na 530-kilometrski poti skrajšali celo na 3 ure in 30 minut. Vendar bodo vlaki po testnem obdobju verjetno potovali krajše.

Skupno so na grške tire pripeljali pet več kot 20 let starih, a močno osveženih in resno predelanih vlakov. ETR470 je prilagojen na napetost 25 kV 50 Hz, opremljen z grškimi varnostnimi sistemi, vanje je bil vgrajen ETCS nivo ena, nameščeni so bili oddajniki Wi-Fi. Vlaki ETR470 imajo devet vagonov, od katerih je eden restavracija in bar, tri vagone prvega razreda in pet vagonov ekonomskega razreda. Vsak vlak lahko prepelje 475 potnikov.

Vlaki Pendolino med Solunom in Atenami ustavljajo le v Larisi, zaenkrat sta dva para teh vlakov na dan. - Grške železnice (Trainose) ob premieri novih vlakov ETR470 vsem potnikom, ki se odločijo za potovanje s temi vlaki, do 3. junija ponujajo 20 % popust - so sporočili iz prevoznika.