petek, 31. maj 2024

[UK] Zahodne obale za vrnitev Virgin Trains na železnico

 Virgin je Uradu za železnice in ceste (ORR) oddal vlogo za štiri železniške poti odprtega dostopa, za Preston/Rochdale preko Manchestra, Liverpool Lime Street, Birmingham New Street in Glasgow Central. Tiskovni predstavnik skupine Virgin je dejal: »Čeprav je ta aplikacija le prvi korak k raziskovanju, kaj bi lahko bilo mogoče, menimo, da je odprti dostop pot naprej. Odprti dostop povečuje izbiro potrošnikov in konkurenco, kar je Virgin vedno podpiral.”



Virgin Rail Group je upravljala franšizo InterCity West Coast 20 let do leta 2019, ki je pokrivala potniške storitve na dolge razdalje na glavni progi West Coast med Londonom in Škotsko. Tiskovni predstavnik skupine Virgin je dodal: »Virgin je izjemno ponosen na vse, kar je Virgin Trains in njegove čudovite ekipe na krovu doseglo v Združenem kraljestvu. V 20 letih delovanja Virgin Trains na Zahodni obali so znatno skrajšali čas potovanja, potrojili storitve na ključnih progah in zagotovili izjemno uporabniško izkušnjo, hkrati pa povečali število potnikov z 8 milijonov na 42 milijonov na leto.  Prepričani smo, da bi kupci pozdravili vrnitev Virgin Trains, ki bi jim zagotovila prepotrebno izbiro in konkurenco.«

Novica je prišla nekaj dni po tem, ko je FirstGroup objavil, da namerava uvesti novo železniško storitev med Rochdaleom in Londonom, s čimer bo razširil svoje operacije odprtega dostopa kot del svojega uspešnega poslovanja Lumo. Družba je dejala, da bo ta poteza potnikom omogočila neposredno potovanje med obema destinacijama prvič po skoraj 25 letih. Vodilni prevoznik v zasebnem sektorju je pri ORR oddal prvo fazo vloge za novo železniško storitev z odprtim dostopom.

Marca je Alstom objavil načrte za upravljanje nove potniške železniške storitve po Angliji in Walesu. Operacija odprtega dostopa bo v sodelovanju s svetovalno družbo SLC Rail znana kot Wrexham, Shropshire and Midlands Railway (WSMR).