torek, 28. maj 2024

[CHINA-CRRC] Kitajske EMU v Romuniji in Srbiji

 Aprila sta dve enoti EMU, ki ju je izdelal CRRC, hitro zaporedoma prispeli v jugovzhodno Evropo za dva operaterja. Eno od njih je zasebno romunsko podjetje Astra Trans Carpatic (v katerem je polovični lastnik ASTRA Vagoane Călători). 23. aprila 2024 je bila enota s tremi vagoni SFEMU EU01, proizvajalca CRRC Sifang, prepeljana iz pristanišča Constanta v Bukarešto.



CRRC je v skupnem ponudbenem konzorciju z ASTRA Vagoane Călători sodeloval na dveh razpisih, ki ju je objavila romunska ARF (Autoritatea pentru Reformă Feroviară – Organ za reformo železnic) za enote RE-R s tremi vagoni in enote RE-IR1 s šestimi vagoni. Oba razpisa sta bila predmet zamud, pritožb in drugih ovir, na koncu pa sta ju zmagala PESA (naročenih 40 enot RE-R) in Alstom (naročenih 20 enot RE-IR1, pozneje potrjena možnost za še 17). Zdaj dobavljena enota je očitno zasnovana za regionalni promet, zaradi česar bi morala biti bolj usklajena z razpisom za enote RE-R. Kot je CRRC sam objavil v začetku maja 2021, je takrat pridobil vmesno izjavo o verifikaciji (ISV) za certificiranje TSI za ta tip.

Prav tako konec aprila 2024 je bil prvi EMU CRRC za Srbija Voz dostavljen v Srbijo preko koprskega pristanišča. Agregati z najvišjo hitrostjo 200 km/h so namenjeni delovanju na progi med Srbijo in Madžarsko, kjer se na ozemlju Srbije končuje gradnja nove proge. Podrobnosti o velikosti naročila se razlikujejo, vendar uradno poročilo na spletni strani CRRC navaja, da je družba oktobra 2023 s srbskim ministrstvom za gradbeništvo, promet in infrastrukturo podpisala pogodbo za 20 enot s štirimi avtomobili .

Zdaj nekateri mediji govorijo o dobavi petih agregatov, po dostopnih podatkih pa naj bi za načrtovani operativni koncept med Beogradom in Budimpešto potrebovali 19 agregatov. Sam Srbija Voz ni nikoli uradno objavil pogodbe ali dobave prve enote, na naše neposredno poizvedovanje pa je njegova tiskovna predstavnica povedala le, da " novo pridobljeni vlaki še niso predstavljeni domačemu občinstvu, saj čakajo na bližnjo certifikacijo (nekateri so že v postopku), zato trenutno ne moremo dati več informacij .

Srbski minister za gradbeništvo, promet in infrastrukturo Goran Vesić je 8. maja 2024 podpisal Protokol o razumevanju in sodelovanju s CRRC Changchun, na podlagi katerega bo kupljenih devet EMU za bodočo novozgrajeno linijo beograjskega primestnega prometa. BG Voz, ki bo potekal od obstoječe postaje Zemun Polje do beograjskega letališča "Nikola Tesla" in naprej do velikega novozgrajenega območja pri vasi Surčin, kjer bo zgrajen Nacionalni stadion (katerih gradnja se je začela 1. maja 2024) ter kompleks za mednarodno razstavo Expo 2027 in druge razvojne projekte. Te enote morajo biti dobavljene najkasneje do 31. decembra 2026.