sobota, 2. april 2022

[SIEMENS] Siemens Mobility prejme veliko naročilo za lokomotive in storitve od Čeških železnic

  • Dostava 50 Vectron MS, vključno s popolno storitvijo za petnajst let
  • Prvi Vectron z delovno hitrostjo 230 km/h
  • Dostava od decembra 2025


Češke železnice so pri Siemensu Mobility naročile petdeset večsistemskih lokomotiv Vectron MS. Pogodba vključuje tudi storitev za petnajst let. Z največjo obratovalno hitrostjo 230 km/h so lokomotive primerne za obratovanje tako na konvencionalnih kot tudi na hitrih progah v hitrem čezmejnem potniškem prometu. Dostava se začne od decembra 2025.

»Veseli smo zaupanja, ki so nam ga izkazale Češke železnice in našega največjega naročila Vectron doslej iz Češke republike. Naše lokomotive so prvič primerne tudi za prevoz na hitrih progah z najvišjo hitrostjo 230 km/h. Češke železnice bodo tako idealno opremljene za zagotavljanje prilagodljivega, trajnostnega in čezmejnega železniškega prometa. Z dodatno pogodbo o servisu bomo zagotovili tudi operativno razpoložljivost lokomotiv,« je povedal Michael Peter, izvršni direktor Siemens Mobility.
»Z lokomotivami Vectron iz Siemensa imamo zelo dobre izkušnje. Trenutno upravljamo z 18 lokomotivami, ostale pa uporablja naša hčerinska družba ČD Cargo. Verjamemo, da bo naslednja generacija Vectronov z največjo hitrostjo 230 km/h pridobila enako pozitivne reference. Namestili jih bomo skupaj z 20 nevlečnimi vlaki ComfortJet, vozijo pa lahko tudi z našimi češkimi Railjeti,« je povedal Michal Kraus, podpredsednik upravnega odbora ČD in namestnik generalnega direktorja za vzdrževanje.
Lokomotive za Češke železnice bodo izdelovali v tovarni Siemens Mobility v Münchnu-Allach. Vključujejo globalno preizkušeno rešitev Siemens ETCS za vgradno enoto Trainguard 100/200/300 in so opremljeni za delovanje na Češkem, v Nemčiji, Avstriji, na Poljskem, Slovaškem in Madžarskem. Češke železnice načrtujejo obratovanje lokomotiv na progah Praga – Hamburg, Praga – Dunaj – Gradec in Praga – Budimpešta. Lokomotive Vectron so najsodobnejše lokomotive za potniški promet v Evropi in zagotavljajo največjo prilagodljivost zahvaljujoč obsežnemu portfelju državnih homologacij.
Siemens Mobility je že prodal 1.327 lokomotiv Vectron 61 strankam. Lokomotive so do danes prevozile več kot 500 milijonov kilometrov in so trenutno odobrene za obratovanje v Avstriji, Belgiji, Bolgariji, na Hrvaškem, Češkem, Danskem, Finskem, v Nemčiji, Madžarski, Italiji, na Nizozemskem, Norveškem, Poljskem, v Romuniji, Srbiji. , Slovaška, Slovenija, Švedska, Švica in Turčija.