četrtek, 21. april 2022

[BG/TR-BDŽ/TCDD] Nočni mednarodni vlaki se vračajo iz Sofije in Bukarešte v Istanbul

 Kot poročajo Bolgarske železnice, se bodo 25. junija vrnili neposredni vlaki, ki povezujejo bolgarsko prestolnico s turško prestolnico. To se bo zgodilo dve leti po ustavitvi mednarodnih vlakov zaradi pandemije koronavirusa.





Direktni vlaki iz Sofije v Istanbul se bodo znova začeli 25. aprila. To so podatki Bolgarskih železnic. Povezava je bila prekinjena v prvih tednih pandemije, spomladi 2020. Do takrat je bil vlak sestavljen iz turških vagonov skupaj s skupino vagonov iz Bukarešte, ki je imela tako turške kot romunske vagone. Od junija do Bukarešte bo mogoče priti le z vlakom.

Vlak bo odpeljal ob 18.30 iz Sofije in prispel v Istanbul, železniška postaja Halkali ob 5.34. Povratni vlak bo odšel ob 22:00 in prispel v Sofijo ob 09:35. Pomembno: vozovnic ni mogoče kupiti prek spleta, ampak le na mednarodnih blagajnah na nekaterih železniških postajah. Namesto štiriposteljnega prostora boste za vstopnico odšteli 29 evrov, za dvoposteljno pa 34 evrov.

Leta 2021 je Turčija začela graditi progo za visoke hitrosti med Istanbulom in Kapikule na bolgarski meji. To se dogaja s pomočjo denarja Evropske unije, ki je investicijo sofinancirala s 275 milijoni evrov. 229-kilometrska dvotirna elektrificirana proga bo imela geometrijo, ki bo vlakom omogočala vožnjo s hitrostjo 200 km/h. Pripravljena naj bi bila leta 2022, vendar je zdaj zamuda pri gradnji okoli 2-3 leta.