četrtek, 8. avgust 2024

[GER/AT-ÖBB] Nasedle lokomotive, odpeljane z ladjo v pristanišču Brak

 Ker železniški most čez Hunte ni več prehoden, sta dve lokomotivi stali neuporabni v Wesermarschu. Zdaj so vozila, ki tehtajo več ton, pobrali po morju - s težko opremo.

    Foto: Lars P.

Potem ko je železniški promet v Wesermarschu prekinila ladjarska nesreča na mostu Hunte, sta bili dve nasedli lokomotivi prepeljani iz pristanišča Brake s plovilom za plovbo po celinskih plovnih poteh. Žerjav je dvignil vozila, ki tehtajo več ton, iz Niedersachsenkai na tovorno ladjo, ki naj bi lokomotive pripeljala v Bremen. "Zaradi zaprtja mostu so vse lokomotive in tovorni vagoni tukaj v Brakeu ali Nordenhamu odrezani od železniškega prometa," je dejal Dennis Ortwein, vodja pristaniške železnice v Brakeu, nemška tiskovna agencija. Nakladanje je potrebno, ker železniška družba potrebuje lokomotive nazaj v obratovanje.

Lokomotive, ki so tehtale skoraj 100 ton, so najprej premaknili na obalo, nato pa so eno za drugo pritrdili z dvema pristaniškima žerjavoma. "Izziv tukaj je preprosto teža električnih lokomotiv," je dejal Ortwein. Vozila bi morala biti ustrezno zavarovana s snosovi in nosilci.

Poškodovan železniški most v bližini Elsfletha je zelo pomemben za regijo, saj povezuje pristanišča na levi strani Weserja s železniškim tovornim prometom. Celinsko plovilo je 23. julija strmoglavilo v železniški most. Mostna hiša cisterne je bila skoraj popolnoma porušena, poškodovana pa sta bila tudi konstrukcija in nadzemni vod. Železniški promet čez most je od takrat prekinjen.

To je že drugič letos, da je treba nasedle lokomotive v pristanišču prevažati po morju. Ker se je februarja že zgodila ladjarska nesreča na rednem mostu Hunte. Takrat je celinsko plovilo strmoglavilo v most in tako močno poškodovalo konstrukcijo, da je bilo treba postaviti začasni most. Zato je bila zdaj razvita določena rutina pri nalaganju lokomotiv, je dejal Ortwein.

Ta teden naj bi popravilo začasnega mostu napredovalo. Danes naj bi plavajoči žerjav dvignil poškodovani odsek mostu. Po podatkih ministrstva za promet v Hannovru naj bi bilo popravilo mostu končano do 25. avgusta.