nedelja, 25. avgust 2024

[ALSTOM]Alstom bo prenovil CrossCountry’s vozni park Voyager

 19. avgusta 2024 je Alstom podpisal pogodbo za prenovo CrossCountryjevih vlakov Voyager. Pogodba, ocenjena na okoli 60 milijonov GBP (70 milijonov EUR), predvideva osvežitev notranjosti vlakov – vključno z novimi sedeži in mizami – medtem ko bo njihova zunanjost prebarvana v novo barvo CrossCountry.



Delo se bo izvajalo v Alstomovem obratu Derby Litchurch Lane in zajema 312 avtomobilov, od tega 136 vozil Voyager (razred 220) oziroma 176 vozil Super Voyager (razred 221). 252 avtomobilov pripada obstoječemu voznemu parku CrossCountry, medtem ko bo dodatnih 12 vlakov – skupaj 60 dodatnih vagonov – dodanih po njihovi sprostitvi iz Avanti West Coast.

Z dodatnimi izboljšavami bodo vlaki opremljeni z novimi preprogami, izboljšano razsvetljavo in novim sistemom za štetje potnikov. Trajnost bo v središču prenove; Voyagerjeve nove sedeže bo mogoče vsaj 95 % reciklirati in 98 % predelati, medtem ko bodo lažji materiali, uporabljeni v vseh vlakih, pomagali zmanjšati emisije goriva in ogljika.

Načrtovanje se bo začelo takoj, fizično delo v Derbyju pa naj bi se začelo od naslednjega leta do leta 2027. Približno 100 zaposlenih v Alstomu bo delalo na pogodbi, podpiralo pa jih bo še veliko več v dobavni verigi podjetja v Združenem kraljestvu.

“Že več kot 20 let so CrossCountryjevi Voyagerji ponosno služili mestom po vsej Veliki Britaniji – pri tem so prepotovali milijone milj. Zdaj se veselimo, da bomo tem ikonskim vlakom dali nekaj zasluženega TLC s celovito prenovo, ki bo vključevala nove sedeže, izboljšave tehnologije na vozilu in prebarvanje zunanjosti,« je povedal Peter Broadley, generalni direktor, storitve za Združeno kraljestvo in Irsko pri Alstomu.

V lasti družbe Beacon Rail, ki financira nadgradnjo, Voyagerji delujejo v omrežju CrossCountry, od Aberdeena na Škotskem do Penzanca v Angliji.

Lansko leto je Alstom s podjetjem CrossCountry podpisal osemletno podaljšanje pogodbe o železniških storitvah (TSA). Podaljšanje pogodbe, ocenjeno na okoli 825 milijonov GBP (950 milijonov EUR), določa, da bo Alstom do leta 2031 vzdrževal, remontoval, servisiral in čistil floto Voyagerjev in Super Voyagerjev CrossCountry v njihovem primarnem skladišču – Central Rivers v Burton upon Trent, Staffordshire.

Voyager in Super Voyager medkrajevne DMU, ​​ki jih je izdelal Bombardier Transportation, že več kot dve desetletji služijo potnikom po vsej Angliji, Škotskem in Walesu. Delujejo pri hitrostih do 200 km/h in so opravili več kot 427 milijonov milj.