torek, 12. marec 2024

[STADLER-FIN/VR] "Zelena para" za vlake VR

 VR išče novo barvno rešitev za svoje vlake. Zato je lani avgusta skupaj z oblikovalskim studiem Ornamo iz Helsinkov razpisalo oblikovalski natečaj za novo podobo svojih eno- in dvonivojskih vozil. To je zato, ker operater naroča nove vlake in vagone za primestne in medkrajevne prevoze, ki bodo začeli obratovati od leta 2026. To je ugoden trenutek za uvedbo novega korporativnega dizajna vozil, ki bo bolje ustrezal trenutnim trendom, hkrati pa nadomestil obstoječi dizajn, ki je v uporabi od leta 2010.



Natečaj je bil namenjen oblikovalcem in študentom. Nagrada za zmagovalni dizajn je 30.000 EUR. Udeleženci so bili naprošeni, da predložijo načrt za nov videz dvonadstropnega vlaka IC za dolge razdalje in enonadstropnega primestnega vlaka; zasnova vlaka na dolge razdalje naj bi vključevala tudi značilen službeni vagon. Ker ima zunanja podoba vlakov dolgo življenjsko dobo in se spremembe dogajajo več let, mora predlog omogočati soobstoj stare in nove zasnove. Na podlagi zmagovalnega vnosa bo VR nato razvil podrobne vizualne različice za različne vrste vlakov in vagonov v svoji floti.

Na natečaj je prispelo 186 prijav, rezultati pa so bili objavljeni 18. decembra 2023. Strokovna žirija je za zmagovalca izbrala dizajn z naslovom »Green Steam«. Istočasno je potekalo javno glasovanje, ki je zbralo več kot 20.000 ocen. Tu je bil zmagovalni dizajn "Suomen metsä" ("finski gozd"). Oba dizajna sta prikazana tukaj, vključno z ilustracijami prihodnjih FLIRT EMU s štirimi avtomobili, od katerih jih je VR novembra 2022 naročil dvajset , z možnostjo za do petdeset dodatnih. Zmagovalni dizajni bodo letos uporabljeni za en vagon vlaka na dolge razdalje.