torek, 27. februar 2024

[SLO-SŽ TP] razpisa za nakup novih električnih lokomotiv 30X

 Kakovosten vozni park je eden od temeljnih gradnikov celovite storitve, oblikovane v skladu s pričakovanji uporabnikov. Zato zadnja leta vlagamo veliko truda v posodobitev naših vagonov in lokomotiv.



Z objavo javnega razpisa za nakup novih električnih lokomotiv na portalu Elektronskih javnih naročil Republike Slovenije smo naredili pomemben korak pri posodobitvi lokomotivskega voznega parka. Z razpisom, ki bo odprt do 22. marca, bomo kupili 30 novih štiriosnih večsistemskih električnih lokomotiv.


Nove večsistemske lokomotive bodo zmogljivejše od obstoječih. Vozili bodo lahko po elektrificiranih progah Slovenskih železnic ter po železniških omrežjih Nemčije, Češke, Slovaške, Hrvaške, Madžarske, Avstrije in Srbije. Tako bomo našim kupcem, ki so za nas vedno na prvem mestu, ponudili še višjo kakovost. Hkrati bodo bistveno bolj okolju prijazne od obstoječih lokomotiv serije 363. Porabili bodo manj električne energije in zaradi vračanja električne energije v omrežje pri zaviranju dosegli dodatne prihranke. Prav tako bodo tišji in cenejši za vzdrževanje.


Posodabljamo tudi vagone. V ponedeljek, 4. decembra 2023, je direktorica SŽ – Tovorni promet Melita Rozman Dacar z direktorjem Innofreight Austria Primožem Rautarjem podpisala pogodbo za nakup 20 vagonov Sggrrs s kontejnerji za prevoze rude. Ti bodo zamenjali stare vagone, ki ne izpolnjujejo več pričakovanj kupcev. Novi vagoni se veliko hitreje razkladajo kot dosedanji vagoni. En nov vagon z 2 kontejnerjema ima večjo nosilnost kot 2 starejša vagona Tadds. Hkrati je mogoče te univerzalne nizkopodne vagone opremiti z različnimi nadgradnjami in jih prilagoditi za prevoz različnih vrst blaga. Z uporabo najnovejše tehnologije dvigujemo kakovost storitev za naše ključne stranke.


Nadaljevali bomo s posodabljanjem voznega parka. Do leta 2030 načrtujemo 300 milijonov evrov naložb v nakup 30 večsistemskih lokomotiv, nakup 750 vagonov in temeljito prenovo 12 obstoječih dizelskih lokomotiv. S tem bomo našim strankam lahko ponudili nove celovite transportne in logistične storitve. Hkrati z novimi nakupi okolju prijaznejših lokomotiv in vagonov izkazujemo svojo zavezanost varovanju naravnega okolja in trajnostnemu razvoju.