torek, 27. februar 2024

[PL-PKPCARGO] Tone žita na tirih v bližini Bydgoszcza

 V Kotomierzu blizu Bydgoszcza so neznani storilci odvrgli žito iz osmih vagonov na tire. Tožilstvo je začelo preiskavo zadeve.



Incident se je zgodil v noči s sobote na nedeljo. Zrno je bilo izlito iz osmih vagonov. Podpredsednik ukrajinske vlade in minister za infrastrukturo Oleksandr Kubrakov je dejal, da je bilo "uničenih 160 ton ukrajinskega žita, ki je bilo prepeljano v pristanišče Gdansk v druge države."
"Potrebno je najti, nevtralizirati in kaznovati tiste, ki so poškodovali ukrajinsko žito (...). Takšni načrtovani demonstracijski videoposnetki in komentarji spominjajo na rusko hibridno vojskovanje,« je dodal Kubrakov. Videoposnetki razlitega žita so bili od včeraj široko razširjeni na internetu.

Portal MetropoliaBydgoska.PL poroča, da je tožilstvo začelo preiskavo razlitega žita. "Preiskava v tem primeru se je začela danes, izvajajo jo policisti iz občinske policijske uprave v Bydgoszczu pod našim nadzorom," je v intervjuju za MetropoliaBydgoska.PL dejal Adam Lis, namestnik vodje okrožnega tožilstva Bydgoszcz-North. Postopek poteka v skladu s členom 288(1) kazenskega zakonika v povezavi s členom 294 kazenskega zakonika, ki se lahko kaznuje z zaporno kaznijo do petih let. Kot dodaja tožilec Lis, so bile začetne izgube ocenjene na približno 350 tisoč PLN, vendar se lahko ta vrednost še vedno spremeni. Po predhodnih ugotovitvah se je po tleh razlilo približno 160 ton koruze, vlak pa je potoval iz Medyke proti pristanišču Gdansk. "V Kotomierzu je bil načrtovan rutinski odmor za ostale strojevodje, pa tudi za pridobitev dovoljenja za vstop v pristanišče Gdansk," je povedal tožilec. Pred nekaj dnevi se je podoben incident zgodil na poljski meji med protestom kmetov.

Nismo dobili položaja PKP PLK ali SOK o incidentu v Kotomierzu. Po podatkih portala TVP Info je žito že očiščeno s tirov.