četrtek, 7. september 2017

[ SLO - SŽ / Maribor ] Mariborski policisti opozorili na nevarnosti prečkanja železnice

Policisti skupaj s Slovenskimi železnicami že od začetka šolskega leta izvajajo preventivni akciji Varna pot v šolo in Proti nepravilnemu prečkanju proge. Svoje delo so zjutraj na potniškem vlaku od Ruš do Maribora predstavili tudi javnosti, ki jo želijo tudi tako opozoriti na vse pasti ob potovanju z vlakom, še posebej na poti v šolo in iz nje.



Varna pot v šolo

V okviru predstavitve so policisti mariborske postaje vodnikov službenih psov in konjenikov zjutraj skupaj z delavci Slovenskih železnic skrbeli za varno pot dijakov v šolo na mariborski železniški postaji. Potnike so opozarjali na prepoved in nevarnost prečkanja železniških tirov, tam kjer je to prepovedano.

Jutranji vlak, ki je prispel iz Ruš in je običajno najbolj poln s šolarji, je pregledal tudi vodnik službenega psa policije za iskanje prepovedanih drog, ki teh ni zaznal. Kot je povedal policijski inšpektor z oddelka za splošne policijske naloge na Policijski upravi Maribor Boris Lukežič, so na vlakih prisotni skozi vse leto, predvsem zaradi ugotavljanja prekrškov in kaznivih dejanj, pozorni so tudi na ilegalne migracije.

Globa za nepravilno prečkanje proge

Prečkanje proge tam, kjer to ni dovoljeno, policisti kaznujejo z 200 evri globe, voznikom avtomobilov, ki ne bi upoštevali prometne signalizacije na železniškem prehodu, pa grozi globa v višini 500 evrov in pet kazenskih točk. Na območju mariborske policijske uprave letno beležijo vsaj eno smrtno žrtev zaradi nepravilnega prečkanja železnice. Letos je do smrtnega primera prišlo v Rušah, lani sta v Ormožu umrli dve osebi.

Sicer pa so v prvih šolskih dneh nadzirali tudi dogajanje okoli “fazaniranja”, ki se občasno lahko sprevrže tudi v eno od oblik medvrstniškega nasilja.


Naj se mladim prisluhne

Posameznik, ki ga nekdo obmetava, poriše ali drugače poniža ob vstopu v srednjo šolo, in se zaradi tega počuti ogrožen ali vznemirjen, lahko to prijavi policiji in v tem primeru gre za prekršek. V prvih dneh takega primera ni bilo, vseeno pa policisti mladostnike pozivajo, da se ob kakršnem koli nasilju obrnejo najprej na starše in učitelje. Slednje pa pozivajo, naj mladim prisluhnejo in morebitno nasilje prijavijo policiji ali drugim pristojnim.