nedelja, 23. junij 2024

[Uzbekistan] Hyundai Rotem bo dostavil HST v Uzbekistan

 13. junija 2024 sta UTY in Hyundai Rotem podpisala 270 milijard Won (195 milijonov USD) vredno pogodbo za dobavo šestih hitrih vlakov s sedmimi vagoni z največjo hitrostjo 250 km/h. Sporazum je bil podpisan v navzočnosti predsednika Uzbekistana Shavkata Mirziyoyeva in predsednika Južne Koreje Yoon Suk Yeola na korejsko-uzbekistanskem poslovnem forumu v Taškentu. Pogodba pomeni prvi izvoz hitrih vlakov, razvitih s korejsko tehnologijo.



V okviru reforme železniškega prometa 2023–2026 je bil v skladu s sklepom predsednika z dne 10. oktobra 2023 ta nakup hitrih vlakov od Hyundai Rotem načrtovan za oktober 2023. V ta namen je bilo posojilo v višini 185 milijonov EUR pri Gospodarskem Sklad za razvoj in sodelovanje (EDCF) Republike Koreje naj bi pridobili novembra za obdobje 35 let, z 0,1-odstotno letno obrestno mero in desetletnim odlogom plačila. To je bilo doseženo šele zdaj.

Glavni cilj sporazuma je nadgradnja flote HST družbe UTY z novimi vlaki, ki izpolnjujejo najnovejše tehnične zahteve. Vlaki Hyundai Rotem bodo začeli obratovati na najbolj priljubljenih medregionalnih poteh, kot so tiste, ki povezujejo Taškent z Urgenchom (približno 970 km zahodno od prestolnice), Hivo (okoli 1000 km zahodno od Taškenta) in Nukusom (avtonomna republika Karakalpakstan) ali med mesta na elektrificiranih progah. Novi vlaki bodo razširili možnosti prevoza potnikov, razširili turistične in poslovne priložnosti, povečali raven udobja in ustvarili nova delovna mesta.

Pred kratkim je UTY objavil natečaj, v katerem je oblikovalce povabil k oblikovanju zunanjega dizajna novih vlakov, ki naj bi postali simbol strategije »Uzbekistan-2030«. Po pogodbi, ki vključuje tudi vzdrževanje, bo Hyundai Rotem dobavil 175 m dolge enote za tirno širino 1.520 mm in napetost 25 kV 50 Hz. Od sedmih avtomobilov jih bo pet ekonomskega razreda, eno poslovnega razreda z bistro sedeži in eno vozilo z VIP sedeži. Skupna kapaciteta posamezne enote bo 389 potnikov.

Novi vlaki bodo podobni vlakom KTX-Eum, ki jih je Korail začel uporabljati leta 2021, vendar bodo prilagojeni višini perona 200 mm nad TOR in izpolnjevanju lokalnih podnebnih razmer, za katere so značilne visoke puščavske temperature (zato bodo opremljeni s filtri za preprečevanje prahu in peska).

Voditelja držav sta med forumom podpisala 17 dogovorov, med drugim sporazum o sodelovanju na področju prometa, sporazum o podpori dejavnosti uzbekistansko-korejskega skupnega odbora za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, med drugim. Korejske železnice in Uzbekistanske železnice so podpisale memorandum o soglasju za krepitev dvostranskega sodelovanja pri operacijah, vzdrževanju, izmenjavi tehnologije in usposabljanju osebja. Skupni projekti se izvajajo v industriji, energetiki, avtomobilski, kemijski, rudarski, tekstilni, živilski industriji, IT in drugih pomembnih področjih. 

Doslej je skupni obseg korejskih naložb v uzbekistansko gospodarstvo presegel 7,5 milijarde USD in vključuje 726 podjetij s korejskimi naložbami v Uzbekistanu. Na forumu je sodelovalo več kot 80 korejskih podjetij z nizom novih projektov v vrednosti 9,6 milijarde USD, ki bodo močno spodbudili trgovinsko in gospodarsko sodelovanje.

Da bi obnovil svoj vozni park, je UTY oktobra 2023 skupini Škoda oddal pogodbo za dobavo 30 vozil RegioPanter EMU . Hyundai Rotem bo naslednji tuji dobavitelj UTY in tako postal konkurenca Talgu, ki v državi deluje od julija 2009, ko je bila z UTY podpisana pogodba o sodelovanju za uvedbo hitrega transporta v Republiki Uzbekistan.