torek, 4. junij 2024

[GER-DB] Obvezne rezervacije za mednarodne vlake v Nemčijo od 1. 6. do 1. 9. 2024

 

Nemške zvezne železnice (DB)  so zaradi povečane zasedenosti mednarodnih vlakov ter Evropskega prvenstva v nogometu uvedle obvezno rezervacijo sedežev na mednarodnih-čezmejnih vlakih.





Zaradi navedenega velja v obdobju od 1. 6. do 1. 9. 2024 obvezna rezervacija mest na vseh mednarodnih-čezmejnih vlakih v prometu z Avstrijo, Belgijo, Dansko, Nizozemsko in Češko.

Vlaki, za katere velja obvezna rezervacija, so označeni v mednarodnem iskalniku voznih redov. Obvezna rezervacija velja le za čezmejna potovanja, za potovanja z vlaki v notranjem prometu (na omrežju Slovenskih železnic) rezervacija ni obvezna.

Vračilo ali zamenjava rezervacije nista dovoljena, potnik pa lahko potuje samo z vlakom, za katerega ima rezervacijo (rezervacije ni mogoče zamenjati za potovanje z drugim vlakom). Obvezna rezervacija velja tudi za imetnike vozovnic Interrail/Eurail, FIP ali vozovnic izdanih po drugih ponudbah (Sparschiene, FME…).

Potniku, ki na vlaku, za katerega je obvezna rezervacija, potuje brez rezervacije se na vlaku zaračuna pristojbina v višini 30 EUR. V primeru prezasedenosti vlaka pa mora potnik po navodilu vlakospremnega osebja vlak tudi zapustiti.

Potnik, ki zamudi povezavo z vlakom, za katerega je obvezna rezervacija, lahko pridobi brezplačno rezervacijo sedeža za naslednji možni vlak, na katerem so na voljo sedeži, oz. lahko rezervacijo sedeža kupi preko spleta. Za naknadno kupljeno rezervacijo pa se lahko uveljavlja povračilo.

Hvala za razumevanje.