nedelja, 30. junij 2024

[SIEMENS] Siemens Mobility in Tyczka Hydrogen sodelujeta v sektorju vodikovih železnic

 Aprila 2024 sta Siemens Mobility in Tyczka Hydrogen podpisala pismo o nameri (LoI) o vzpostavitvi sodelovanja za pospešitev preobrazbe v železniško mobilnost na vodik. Obe podjetji sta se dogovorili, da bosta sodelovali pri iskanju rešitev v celotni dobavni verigi, vključno s proizvodnjo vodika, skladiščenjem, distribucijo in oskrbo z gorivom ter dostavo in vzdrževanjem sklopov na gorivne celice. Poleg tega Smart Train Lease, hčerinska družba družbe Siemens Mobility, ponuja vlake na vodik za najem.



Thomas Zorn, generalni direktor Tyczka Hydrogen: »Zeleno vodikovo gorivo je odlična rešitev za dekarbonizacijo težkih transportnih operacij. Na podlagi hitrega polnjenja z gorivom in dolgih razponov vožnje lahko vlaki z več enotami vozijo okolju prijazno brez pretiranih naložb v elektrifikacijo in imajo enako prilagodljivost poti kot pri dizlu. S tesnim sodelovanjem in celostnim pristopom podjetij Tyczka Hydrogen, Simens Mobility in Smart Train Lease postane uvedba železniške mobilnosti brez uporabe fosilnih goriv za železniške operaterje preprostejša.« 

sobota, 29. junij 2024

[UK] Eurostar lansira olimpijski zlati vlak

 25. junija 2024 je Eurostar predstavil svoj prvi zlati vlak (4017/18) v počastitev prihajajočih olimpijskih in paraolimpijskih iger v Parizu 2024. Strankam in športnikom obljublja medalje vredno potovanje. Prvi jutranji odhod so krstile svetovno znana olimpijka Jessica Ennis-Hill, dobitnica dvojne zlate medalje na paraolimpijskih igrah GB Maisie Summers-Newton in nekdanja atletinja ekipe GB Perri Shakes-Drayton.



Zlati vlaki e320 (drugi bo 4027/28), okrašeni v čast športnikov, so namenjeni prevozu tekmovalcev in strank na poti v Pariz, med igrami in ob prav posebnem povratku. Eurostar se kot uradni potovalni partner ekip GB in ParalympicsGB za olimpijske in paraolimpijske igre v Parizu 2024 pripravlja na dobrodošlico več kot 2000 olimpijskim in paraolimpijskim športnikom iz štirih ekip: ekipe GB, ekipe Belgije, ekipe Nizozemske in ekipe Nemčije.  

Med julijem in septembrom se pričakuje, da bo dva milijona strank potovalo na igre prek hitre storitve Eurostar, pri čemer bodo največji dnevi potovanja usklajeni z otvoritveno in zaključno slovesnostjo olimpijskih iger – od 25. do 27. julija in od 10. do 12. avgusta. Ob tej priložnosti je Eurostar povabil Dame Jessico Ennis-Hill, Maisie Summers-Newton in Perri Shakes-Drayton na St Pancras International, da bi razpravljali o njihovih ambicijah za to športno poletje.

V želji po zlatu z zadnjim lansiranjem Eurostar povečuje število storitev in dodaja do osem dodatnih storitev, ki potekajo med Londonom in Parizom ob največjih olimpijskih dneh v primerjavi s trenutnim urnikom. To vznemirljivo povečanje pomeni, da je zdaj še vedno na voljo več vstopnic, kar oboževalcem daje še eno priložnost, da so del dogajanja in ujamejo vse razburjenje iger. 

Med igrami bo 160 vlakov Eurostar na trajnosten način prevažalo 2.000 športnikov in osebja iz ekipe Team GB, ParalympicsGB, Team Belgium, Team Para Belgium, Team Nizozemske, Team ParaNL in Team Deutschland. Nobeno drugo podjetje ne sodeluje s toliko različnimi ekipami.  

Igre v Parizu so praznovanje za stranke Eurostar, zato bodo na krovu posebne olimpijske sladice v Business Premier, Standard Premier in Premium, pa tudi »Olympic« čokolade in nov meni z olimpijskimi zlatimi koktajli v pariških in londonskih salonih. Med igrami naj bi postregli 21.000 kozarcev šampanjca, medtem ko navijači in športniki nazdravljajo boju za medaljo. Za tiste, ki želijo praznovati še dlje, ko bodo stopili z vlaka, bo na dvorišču Coal Drops Yard odprto namensko območje za oboževalce, ki bo omogočilo podaljšano praznovanje.  

Simon Lejeune, glavni uradnik za varnost in postaje pri Eurostarju, je dejal: »Danes se začenja en mesec do olimpijskih iger. Eurostar z veseljem sodeluje s štirimi reprezentancami za Pariz 2024, vključno z ekipo GB in ParalympicsGB. V čast tega smo uvedli Zlati vlak, simbol podpore za vse športnike, ki gredo po zlato, in za stranke, ki bodo potovale prek nas, da bi prišle na igre. Počaščeni smo, da so Dame Jessica Ennis-Hill, Maisie Summers-Newton in Perri Shakes-Drayton tukaj, da obeležijo ta trenutek.” 

torek, 25. junij 2024

[GALERIJA] Reportaža slika za Trenitaliane

  Nova fotoreportaža slika vlak za Trenitaliane v Italiji, 8.del 




























ponedeljek, 24. junij 2024

[AT-ÖBB] Preizkusne vožnje in kolesne dvojice z instrumenti za nov reševalni vlak, ki jih je zagotovil PJM

 ÖBB-Infrastruktur je od Stadlerja nabavil novo floto 18 službenih reševalnih vlakov . Večnamenska vozila z nizkimi emisijami bodo delovala po vsej Avstriji in se bodo peljala s hitrostjo do 160 km/h. PJM je bil imenovan kot akreditiran testni center v skladu z ISO/IEC 17025 za testne vožnje. Dinamični testi se izvajajo v sodelovanju s skupino za mehanske meritve ÖBB.

PJM je bil odgovoren tudi za proizvodnjo in razvoj kolesnih dvojic z instrumenti. Preizkusi vozil na področjih obnašanja med vožnjo, zavor, akustike in odjemnika toka bodo potekali po vsej Avstriji in bodo predvidoma zaključeni jeseni 2024. Za neomejen dostop do proge v Avstriji so bile izvedene preskusne vožnje na odsekih proge 5c za odobritev vozil za krivine s polmerom do 100 m.

Nova generacija servisnih letal je zahtevala nekaj novosti na testnih vožnjah . „Zaradi novega standarda so bili ti zahtevni testi prvič izvedeni v mreži ÖBB. Rezultati testnih voženj so izjemno natančni in zanesljivi ter predstavljajo trdno osnovo za ocenjevanje tirnega vozila,« pravi vodja testiranja Roman Schmid, ÖBB Produktion GmbH.

Novi servisni curki so zasnovani za široko paleto aplikacij. Opremljeni so na primer s sodobno gasilsko opremo za reševanje in gašenje v primeru požara. Lahko tudi vlečejo vlake ali izvajajo vzdrževalna dela.



nedelja, 23. junij 2024

[Uzbekistan] Hyundai Rotem bo dostavil HST v Uzbekistan

 13. junija 2024 sta UTY in Hyundai Rotem podpisala 270 milijard Won (195 milijonov USD) vredno pogodbo za dobavo šestih hitrih vlakov s sedmimi vagoni z največjo hitrostjo 250 km/h. Sporazum je bil podpisan v navzočnosti predsednika Uzbekistana Shavkata Mirziyoyeva in predsednika Južne Koreje Yoon Suk Yeola na korejsko-uzbekistanskem poslovnem forumu v Taškentu. Pogodba pomeni prvi izvoz hitrih vlakov, razvitih s korejsko tehnologijo.



V okviru reforme železniškega prometa 2023–2026 je bil v skladu s sklepom predsednika z dne 10. oktobra 2023 ta nakup hitrih vlakov od Hyundai Rotem načrtovan za oktober 2023. V ta namen je bilo posojilo v višini 185 milijonov EUR pri Gospodarskem Sklad za razvoj in sodelovanje (EDCF) Republike Koreje naj bi pridobili novembra za obdobje 35 let, z 0,1-odstotno letno obrestno mero in desetletnim odlogom plačila. To je bilo doseženo šele zdaj.

Glavni cilj sporazuma je nadgradnja flote HST družbe UTY z novimi vlaki, ki izpolnjujejo najnovejše tehnične zahteve. Vlaki Hyundai Rotem bodo začeli obratovati na najbolj priljubljenih medregionalnih poteh, kot so tiste, ki povezujejo Taškent z Urgenchom (približno 970 km zahodno od prestolnice), Hivo (okoli 1000 km zahodno od Taškenta) in Nukusom (avtonomna republika Karakalpakstan) ali med mesta na elektrificiranih progah. Novi vlaki bodo razširili možnosti prevoza potnikov, razširili turistične in poslovne priložnosti, povečali raven udobja in ustvarili nova delovna mesta.

Pred kratkim je UTY objavil natečaj, v katerem je oblikovalce povabil k oblikovanju zunanjega dizajna novih vlakov, ki naj bi postali simbol strategije »Uzbekistan-2030«. Po pogodbi, ki vključuje tudi vzdrževanje, bo Hyundai Rotem dobavil 175 m dolge enote za tirno širino 1.520 mm in napetost 25 kV 50 Hz. Od sedmih avtomobilov jih bo pet ekonomskega razreda, eno poslovnega razreda z bistro sedeži in eno vozilo z VIP sedeži. Skupna kapaciteta posamezne enote bo 389 potnikov.

Novi vlaki bodo podobni vlakom KTX-Eum, ki jih je Korail začel uporabljati leta 2021, vendar bodo prilagojeni višini perona 200 mm nad TOR in izpolnjevanju lokalnih podnebnih razmer, za katere so značilne visoke puščavske temperature (zato bodo opremljeni s filtri za preprečevanje prahu in peska).

Voditelja držav sta med forumom podpisala 17 dogovorov, med drugim sporazum o sodelovanju na področju prometa, sporazum o podpori dejavnosti uzbekistansko-korejskega skupnega odbora za trgovinsko in gospodarsko sodelovanje, med drugim. Korejske železnice in Uzbekistanske železnice so podpisale memorandum o soglasju za krepitev dvostranskega sodelovanja pri operacijah, vzdrževanju, izmenjavi tehnologije in usposabljanju osebja. Skupni projekti se izvajajo v industriji, energetiki, avtomobilski, kemijski, rudarski, tekstilni, živilski industriji, IT in drugih pomembnih področjih. 

Doslej je skupni obseg korejskih naložb v uzbekistansko gospodarstvo presegel 7,5 milijarde USD in vključuje 726 podjetij s korejskimi naložbami v Uzbekistanu. Na forumu je sodelovalo več kot 80 korejskih podjetij z nizom novih projektov v vrednosti 9,6 milijarde USD, ki bodo močno spodbudili trgovinsko in gospodarsko sodelovanje.

Da bi obnovil svoj vozni park, je UTY oktobra 2023 skupini Škoda oddal pogodbo za dobavo 30 vozil RegioPanter EMU . Hyundai Rotem bo naslednji tuji dobavitelj UTY in tako postal konkurenca Talgu, ki v državi deluje od julija 2009, ko je bila z UTY podpisana pogodba o sodelovanju za uvedbo hitrega transporta v Republiki Uzbekistan.

sreda, 19. junij 2024

[AT-ÖBB ]ÖBB in Stadler sta predstavila nov reševalni vlak

 Stadler z veseljem napoveduje prvo javno predstavitev novega trimodalnega reševalnega vlaka. Uvedba posebnega vlaka z inovativno pogonsko in varnostno tehnologijo je potekala 17. maja 2024 v izobraževalnem kampusu ÖBB v St. Pöltnu. Stadler bo ÖBB-Infrastruktur dostavil 18 večnamenskih vlakov za gašenje in reševanje z nizkimi emisijami. Pod imenom servicejet bodo nato nameščeni na portalih avstrijskih predorov in razporejeni na kraju samem za pomoč gasilcem. Vozila so bila razvita in izdelana v švicarskih obratih v Bussnangu in St. Margrethenu.




68 metrov najsodobnejše kotalne varnosti, najvišja hitrost 160 km/h v obe smeri in trimodalni koncept pogona – to so osnovni podatki za novi Stadlerjev reševalni vlak. Njegov električni hibridni pogonski sistem lahko poganja več virov energije: vozni vod, močne pogonske baterije in dizelski generatorji. To omogoča reševalnemu vlaku uresničitev popolnoma novega koncepta gašenja in reševanja. Lahko se prebije skozi zadimljen tunel do izvora požara, reši ljudi iz poškodovanih vlakov, vleče poškodovane vlake, gasi požare in spravi sebe in vse, kar nosi, iz nevarnega območja na varno.

 
Johann Pluy, član upravnega odbora ÖBB-Infrastruktur: »Naši novi letali Servicejet nam omogočajo še hitrejšo pomoč kot prej. Zagotavljajo več moči na večjem območju delovanja. Nov koncept omogoča tudi zmanjšanje iz 21 na 18 vozil.«

Večnamenska paleta aplikacij

Novi reševalni vlak Stadler združuje vsestranskost z operativno taktiko. Opremljen mora biti za najslabši možni scenarij, ki bi bil gašenje in reševanje v železniškem predoru. Poleg tega, da lahko med evakuacijo dvigne potnike z drugih vlakov, je primeren tudi za izvajanje vzdrževalnih del. V nujnih primerih je v treh vagonih, ki imajo nemoten dostop vzdolž celotnega vlaka, dovolj prostora za več kot 300 ljudi.

18 sedežev je opremljenih z nosilci SCBA za gasilce. HVAC sistem s posebnimi filtri ščiti ljudi na vlaku pred dimnimi plini. Še več, celoten vlak je pod tlakom, kar pomeni, da je v notranjosti rahel nadtlak, da v predorih ni dima. Prednji del vlaka, kjer se nahaja strojevodska kabina, je na zunanji strani zaščiten s sistemom za pršenje vode.
 
Na reševalni vlak lahko naložite tudi tematske zabojnike v rolah. Ti zabojniki prevažajo gasilsko opremo, kot so prenosne črpalke, oprema za gašenje gozdnih požarov, dihalni aparati, posebna zaščitna oblačila itd. Rolo zabojniki so v celoti naloženi na podpornih točkah ÖBB Infrastruktur, po potrebi zloženi v vlake in raztovorjeni na mestih za namestitev z uporabo vgrajenih v dvigalih. To omogoča intervencijskim ekipam, da se hitro odzovejo na najrazličnejše scenarije.
 
Vrhunska tehnologija gašenja

Vozila imajo dva različna gasilna sistema za gašenje: prvič, visokotlačni sistem (100 barov) za ustvarjanje fine pršilne meglice, na primer za hlajenje cevi predora ali za vlaženje robov proge, ko se vlak premika, da se prepreči pred vžigom; in drugič, sistem pri normalnem tlaku (10 barov) za tradicionalno gašenje. Multiblok ima na krovu (v vmesnem vagonu) 40.000 litrov vode in 1.200 litrov koncentrata pene, ki se lahko izpusti preko dveh visokotlačnih in enega normalnotlačnega gasilnega aparata. Ti gasilni aparati so nameščeni na čelu vlaka in jih je mogoče individualno upravljati iz strojevodske kabine.

Na strehi vagonov spredaj in zadaj sta tudi dva reaktivna ventilatorja, ki prenašata vodno meglico, ki jo oddajajo visokotlačni monitorji. Ti ventilatorji se lahko uporabljajo tudi med evakuacijo ljudi za ustvarjanje protitlaka v tunelu, napolnjenem z dimom, in za preprečevanje obračanja toka. Za iskanje in reševanje so bili nameščeni tudi močni reflektorji in termovizijske kamere, ki reševalnim službam omogočajo, da vidijo skozi dim. 
 
Rešitev po meri

Servicejet je rešitev po meri za ÖBB, ki je odobrena tudi za nemško omrežje. Vozila je nabavilo Rail Equipment GmbH, hčerinsko podjetje v stoodstotni lasti ÖBB-Infrastruktur AG. Reševalni vlak bo prvič uporabljen za odprtje Koralmske železnice, ki vključuje 33 km dolg predor.

ponedeljek, 17. junij 2024

[Galerija] Vozni park vlak v SŽ

   Nova fotoreportaža slika za vozni park SŽ , 10.del (2024 leta)