četrtek, 21. januar 2016

[ SŽ - SLO ] Obetajo se razpisi za gradnjo železnic

Na infrastrukturnem ministrstvu, ki ima za letos razporejenih 26 milijonov evrov kohezijskih sredstev, poudarjajo pet projektov na železnicah, za katere bodo črpali evropska sredstva, ne samo kohezijska, ampak tudi v okviru instrumenta za povezovanje Evrope - mehanizma CEF, ki je namenjen naložbam v prednostno infrastrukturo EU. Tako je na začetku tega leta predvideno javno naročilo za izbor izvajalca del pri nadgradnji železniškega odseka Zidani Most-Celje. Od direkcije za infrastrukturo še pričakujemo odgovore o tem, kdaj bodo to javno naročilo in javna naročila za preostale naštete projekte objavljena. Dela bodo potekala vse do leta 2020. Celoten projekt je sicer vreden 225 milijonov evrov.



Kohezijska sredstva bodo šla tudi za nadgradnjo proge Maribor-Šentilj. Zdaj poteka razpis za izvajalca projektne dokumentacije, začetek gradbenih del je predviden v drugi polovici leta 2017. Sicer gre za projekt, ki je skupno vreden 400 milijonov evrov.

Iz kohezijskega sklada se bo sofinanciral tudi projekt Vozlišče Pragersko, ocenjen je na 195 milijonov evrov. V pripravi je projektna dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja in za izvedbo projekta. Začetek prve faze gradnje je predviden v letu 2017.




Še dva projekta se bosta financirala iz sredstev CEF, in sicer izvlečni tir in nadgradnja odseka Poljčane-Bistrica. Za zadnjega poteka priprava razpisa.