ponedeljek, 22. avgust 2011

Slovenske železnice s septembrom kot holding



Slovenske železnice se bodo z ustanovitvijo treh novih odvisnih družb - Infrastruktura, Potniški promet in Tovorni promet - s 1. septembrom preoblikovale v holding

Slovenske železnice se bodo z ustanovitvijo treh novih odvisnih družb - Infrastruktura, Potniški promet in Tovorni promet - s 1. septembrom preoblikovale v holding. S holdinško organiziranostjo bo začelo delovati tudi novo vodstvo, o katerem naj bi nadzorni svet železnic odločil na naslednji seji 29. avgusta.

Preoblikovanje Slovenskih železnic v Holding predvideva zakon o družbi Slovenske železnice. Delitveni načrt je vlada sprejela 28. julija, dan kasneje je v vlogi skupščine soglasje k delitvi dala tudi agencija za upravljanje kapitalskih naložb države, ki je sprejela tudi spremembe in dopolnitve akta o ustanovitvi družbe.

Kot so za STA pojasnili na Slovenskih železnicah, bodo torej po 1. septembru Slovenske železnice in tri odvisne družbe (Slovenske železnice - Infrastruktura, Slovenske železnice - Potniški prometa in Slovenske železnice - Tovorni promet) tvorili pogodbeni koncern, v katerem bodo Slovenske železnice obvladujoča družba.

Trem novim odvisnim družbam se pridružujejo tudi druge, že obstoječe odvisne družbe: SŽ - Centralne delavnice (kamor bodo prišli delavci iz današnjih poslovnih enot Vleka in TVD), SŽ - ŽIP, Prometni institut Ljubljana in SŽ - Železniško gradbeno podjetje Ljubljana.

Preoblikovane Slovenske železnice bo vodila tričlanska uprava - generalni direktor in dva člana poslovodstva oziroma štiričlanska, če bodo izpolnjeni pogoji za imenovanje delavskega direktorja. Razpis za novo vodstvo ni bil objavljen, temveč se je nadzorni svet pod vodstvom Igorja Zajca odločil primernega kandidata poiskati s kadrovskimi agencijami.

Nadzorni svet Slovenskih železnic je že v minulih dneh opravil nekaj pogovorov z možnimi kandidati, novega generalnega direktorja pa naj bi imenoval na prihodnji seji, ki je predvidena za prihodnji ponedeljek. Nekaj imen je v teh dneh že zaokrožilo v javnosti, skoraj zagotovo pa železnic v prihodnje ne bo več vodil Goran Brankovič, ki je bil na čelu družbe slabi dve leti.

Člane poslovodstva imenuje nadzorni svet, pri čemer bo dvokrožni sistem mandatarstva - generalni direktor predlaga nadzornemu svetu imenovanje ostalih dveh članov poslovodstva. Odvisne družbe vodijo direktorji - poslovodje.

Novo vodstvo Slovenskih železnic bo moralo do konca leta pripraviti vse spremembe glede organiziranosti. Holdinška organiziranost pa bo v polni obliki zaživela s 1. januarjem 2012.