torek, 2. avgust 2011

Težave železnic zaradi stavke v Luki Koper

Zaradi stavke žerjavistov v Luki Koper je v pristanišču oviran delovni proces. "Zato nastajajo težave pri odpravi in dostavi vlakov v Luko Koper ter zamude v železniškem tovornem prometu," so danes opozorili na Slovenskih železnicah.

Težave železnic zaradi stavke v Luki Koper
Sašo Bizjak
Zaradi stavke žerjavistov v Luki Koper je v pristanišču oviran delovni proces. "Zato nastajajo težave pri odpravi in dostavi vlakov v Luko Koper ter zamude v železniškem tovornem prometu," so danes opozorili na Slovenskih železnicah. Zagotavljajo, da si prizadevajo zagotoviti čim boljše izpolnjevanje pogodbenih obveznosti.

Od petka zjutraj v Luki Koper stavkajo žerjavisti. Kljub temu morajo delavci v skladu s kolektivno pogodbo vsak dan zagotoviti pretovor hitro pokvarljivega blaga in nevarnih tovorov. Zato so bile zagotovljene razmere za delo pet ur na dan, in sicer v drugi izmeni, od 14. do 19. ure, pojasnjujejo na Slovenskih železnicah. Težave se kljub temu pojavljajo; največje so pri odpravi in dostavi vlakov na kontejnerski terminal Luke Koper.

"Glede na operativne razmere še ne predvidevamo uvedbe transportnih ali drugih omejitev pri odpravi in sprejemu tovora za Luko Koper. Kljub temu pričakujemo, da bodo pri odpravi in dostavi vlakov v Luko Koper nastajale daljše zamude," tako opozarjajo na železnicah.

V klasičnem železniškem prometu je razmere še mogoče obvladovati, saj je bilo po informacijah, ki so jih dobili na Slovenskih železnicah, v Luki Koper poleg prekladanja nevarnih tovorov in pokvarljivega blaga zagotovljeno prekladanje tudi nekaterega drugega blaga. A trenutne zamude pri dostavi in sprejemu vagonskih pošiljk za Luko Koper že dosegajo en do dva dni.

Še večje ovire nastajajo v kombiniranem železniškem prometu. Tako na omrežju železnic na sprejem v Luko Koper trenutno čaka 18 kontejnerskih vlakov, saj je bilo na kontejnerskem terminalu Luke v času od 29. do 31. julija mogoče naložiti in razložiti le dva do tri vlake na dan, še pojasnjujejo na železnicah.