torek, 9. avgust 2011

Brankovič odhaja iz Slovenskih železnic




Slovenske železnice bodo prihodnji mesec zaživele kot Holding, vodil ga kajpak ne bo Goran Brankovič.

Državnim železnicam se obetajo korenite spremembe. Zagotovo ne zadnje, menijo poznavalci dogajanja na državnih železnicah, ki jih že leta obvladujejo sindikalisti. V skladu z zakonom o Slovenskih železnicah bodo 11. septembra zaživele kot Holding s tremi odvisnimi družbami - za tovorni in potniški promet ter infrastrukturo. Družba bo v polni meri nove organiziranosti uveljavila šele januarja prihodnje leto, v začetku prihodnjega meseca pa bo že dobila novega prvega železničarja. Kdo bo, pristojni skrbno skrivajo. Roko na srce, pretiranega navala "najkompetentnejših" in zares uveljavljenih menedžerskih kadrov pa seveda ni pričakovati, ampak pustimo se presenetiti …



Na SŽ prihaja nova vodstvena ekipa …


Nadzorni svet, ki mu predseduje Igor Zajec, je že pred časom "najel" ljubljansko agencijo Profil, ki se ukvarja z iskanjem primernih kandidatov za direktorske stolčke, da poskuša najti najprimernejšega za vodenje državnih železnic. Ta bo postal mandatar, ki si bo izbral še dva najtesnejša sodelavca, v novi štiričlanski upravi pa naj bi znova sedel tudi aktualni-dolgoletni delavski direktor Albert Pavlič. Zakaj nadzorniki niso poskusili z javnim razpisom, je jasno: vsi dosedanji v minulih letih so v glavnem prinesli zelo "klavrno" izbiro kandidatov, čeprav so bili tudi razpisi, na katerih se je za mesto prvega železničarja potegovalo skoraj 20 kandidatov.



Kadrovski seznam vsaj 12 imen


"Postopki še tečejo, verjamem pa, da bomo že 22. tega meseca na seji kadrovske komisije pri nadzornem svetu podjetja, v kateri je tudi predstavnik AUKN-a, dobili imena primernih kandidatov za novega prvega moža SŽ," je za SiOL prepričano povedal prvi mož nadzornega sveta Igor Zajec. Potem bodo nadzorniki izbrali najprimernejšega. Na agenciji, ki išče kandidate, ne želijo izdati, koliko kandidatov so že "pretresli", neuradno pa že imajo seznam 12 imen, ki naj bi se zelo resno potegovala za vodenje novega železniškega holdinga. Kandidate so menda iskali tudi zunaj naših meja, kako uspešni so bili, pa bo dokončno presodil nadzorni svet Slovenskih železnic.

Aktualni generalni direktor Goran Brankovič odhaja


Goran Brankovič, zdajšnji generalni direktor državnih železnic, pa gotovo ni med kandidati. Čeprav naj bi bil tudi na pogovoru s kadrovsko agencijo. "Ne vidim se več v tej zgodbi," je za SiOL priznal Goran Brankovič. "V času mojega direktorovanja so se železnice izognile stečaju, prepričan sem, da sem pustil pečat v podjetju. Podjetje je v obdobju januar-maj letos poslovalo pozitivno, transportni prihodki tovornega prometa so se povečali, potniškega pa zmanjšali, konec koncev smo opravili tudi reorganizacijo in prepotrebno kratkoročno sanacijo, dolgoročna čaka naslednike …" Brankovič še pravi, da je prišlo do razkoraka med njegovimi pogledi in pogledi lastnika do korporativnega upravljanja Slovenskih železnic.

Goran Brankovič

Goran Brankovič


So aktualnega direktorja spet odnesli sindikalisti in politika?


V dobro obveščenih krogih pravijo, da se je Goran Brankovič, ki na SŽ direktoruje od oktobra 2009, preprosto znašel v pričakovani nemilosti. Nekateri menijo, da se je najprej preveč zbližal s sindikalnimi "liderji" na železnici, kar se mu zdi smešno. Mnogi celo trdijo, da so ga na koncu spodnesli prav sindikalisti. Kakorkoli že, zelo nujna temeljita dolgoročna poslovna sanacija, ki čaka državne železnice po letošnji odobritvi državnega vračila v višini dobrih 134 milijonov evrov v prihodnjih petih letih, čaka novo vodstveno ekipo Slovenskih železnic. In ta nikakor ne bo lahka! Goran Brankovič pa je očitno končal svojo domačo nalogo na državnih železnicah, potem ko je pristojne politike le prepričal, da mora država "plačati", ker je pred desetletjem izločila javno železniško infrastrukturo iz premoženja podjetja in tako drastično zmanjšala vrednost njegovega osnovnega kapitala.