sobota, 13. januar 2024

[PL/AT-PKP IC /OeBB] Novo leto in nove težave z EN Chopin. ÖBB: Nismo zadovoljni

 Novo leto je prineslo nove težave pri vožnji EN Chopina in nakupu vozovnic za nočni vlak, ki vozi iz Varšave preko Dunaja v München. Avstrijske železnice niso zadovoljne s pravili za izdajo vozovnic... ki so jih pripravili sami.



Težave z mednarodnim nočnim vlakom EN Chopin se kažejo kot kalejdoskop spektra problemov, s katerimi se mora soočiti nekaj potnikov, ki imajo moč in željo, da prečkajo meje z vlakom. Sprva se je vlak začel brez prodaje vozovnic na poljski strani, kasneje pa se je izkazalo, da so težko najdene vozovnice zelo drage. V zadnjih dneh je podpredsednik PKP Intercity odkrito kritiziral avstrijske železnice zaradi tega.

Različne vozovnice na portalu in v aplikaciji

To še ni konec, saj so imele avstrijske železnice konec leta spet težave z dajanjem prodaje vozovnic na voljo poljski in češki strani. V nasprotju z zagotovili je bila prodaja vlakov po 2. januarju odprta ne 22. decembra, ampak šele po božiču. Vse zaradi načrtovanega obvoza na Češkem (na srečo ni bilo odločeno, da se uporabi nadomestni nočni avtobusni prevoz, čeprav vemo, da je bila takšna rešitev tudi upoštevana). Zanimivo je, da prodaja sedežev poteka prek aplikacije, za pragove pa ... prek portala e-IC.

"Razlika v njihovi razpoložljivosti je posledica tehničnih razlogov. Kmalu bo v aplikaciji na voljo celotna ponudba, tudi za ležeče in spalne prostore,« je zapisala Justyna Moskalewicz-Aderek iz tiskovnega urada PKP Intercity.

EN Chopin z

ovinkom– Potrjujemo, da je na odseku Přerov - Hranice na Moravě zaprta proga. Vlaki so preusmerjeni na drugo progo. Tudi iz tega razloga obstaja drugačen časovni razpored med Breklavom in Varšavo. Za vlake 406/408 in 409/407 ni nadomestnih avtobusnih storitev, ki jih zagotavlja češki prevoznik – je pred dnevi dodal predstavnik PKP Intercity.

"Zaradi del na tirih, ki so jih izvedle češke železnice, bo vlak EN406 vozil na obvozu od 2. januarja do 14. februarja. Od postaje Břeclav do postaje Hulin bo sledil svoji običajni poti, od Hulina do postaje Hranice na Moravskem, obvoz pa bo potekal prek postaje Valašské Meziříčí," je povedal Bernhard Rieder, ki je odgovoren za komunikacije pri ÖBB.

Se bo izboljšalo?

Avstrijske železnice smo vprašali, kako se odzivajo na izjavo člana uprave PKP Intercity, ki je kritiziral načine prodaje Chopinovih vozovnic OBB. Avstrijski železničarji so skozi usta svojega predstavnika to storili zelo na kratko.

"Nismo zadovoljni s situacijo, povezano s prodajo vozovnic za nočni vlak EN406. Upamo, da bomo v začetku januarja našli rešitev (ki nam bo omogočila prodajo vstopnic brez omejitev – opomba urednika)," je dodal Bernhard Rieder.