petek, 22. december 2023

[STADLER] FGC predstavlja vlake, ki bodo vozili med Lleido in Manreso

 

Novi vlaki FGC, ki bodo vozili med Lleido in Manreso, bodo začeli delovati leta 2025

V začetku leta 2024 bodo podvojili frekvence na odseku do Cervere, od junija pa naodseku do Manrese. 




Štirje novi vlaki Ferrocarriles de la Generalitad de Catalunya (FGC), ki bodo vozili med Lleido in Manreso, bodo začeli obratovati leta 2025 in bodo omogočili milijon voženj letno. To je napovedal minister za ozemlje Ester Capella, ki je navedel, da bo vsaka imela kapaciteto za 439 vstopnic in bo služila zlasti izboljšanju dostopnosti in hitrosti storitve. 
 
Capella je tudi navedel, da se bodo frekvence podvojile na odseku Lleida-Cervera v prvem četrtletju leta 2024, od junija pa se bodo začele podvojevati tudi na odseku, ki vodi do Manrese.

Gradnjo novih električnih vlakcev, ki že potekajo, izvaja podjetje Stadler. Prvi vlak bo predvidoma dostavljen v zadnjem četrtletju leta 2024, pričakovani začetek obratovanja pa med sredino in koncem leta 2025. Dobava novih enot stane 44 milijonov evrov. Capella je pojasnil, da bodo ta nova vozila omogočila izboljšanje "dostopnosti, zanesljivosti in hitrosti storitve" in so "še en primer zavezanosti vlade železniškim storitvam v deželah Ponent".

Natančneje, vlaki bodo imeli brezstopenjski dostop s perona, z 12 vrati (6 na vsaki strani) in z avtomatsko klančino na vratih blizu območja z zmanjšano mobilnostjo. V tem smislu bo imelo vsako vozilo dva prostora, rezervirana za osebe z omejeno mobilnostjo, in dva večnamenska prostora, ki bosta med drugim namenjena kolesom, otroškim vozičkom. 

Poleg tega je predsednik Ferrocarrils, Toni Segarra, pojasnil, da bodo vključili tudi "najnovejše tehnološke dosežke in izboljšali pogoje udobja in dostopnosti za uporabnike". Segarra je izjavil, da je cilj izvoz 'uspešnega modela' linije Lleida-La Pobla, ki je letos dosegla 350.000 potnikov, kar je 30 % več kot prejšnja, na linijo Lleida-Manresa. „Odzvali se bomo na notranje potrebe po mobilnosti območja Lleide in ga bolje povezali z osrednjo Katalonijo in območjem Barcelone,“ je zaključil.

Več frekvenc, kadence in točnosti

Na ta način namerava nova storitev, ki jo bo Ferrocarrils opravljal med Lleido in Manreso, spremeniti trenutno linijo R12 v RL3 Lleida-Cervera in RL4 Lleida-Manresa ter jo integrirati v R4 na odseku Manresa-Barcelona s prestopi med 5 in 10 minutami.

Capella je navedel, da želijo v prvem četrtletju 2024 podvojiti odprave med Lleido in Cervero, ki bi šle s sedanjih 6 v vsako smer na delovni dan na načrtovanih 12. Prav tako želijo povečati poti med Cervera in Manresa, do junija prihodnje leto. Svetnik je poudaril, da bodo s to širitvijo prevozov izboljšali ponudbo v jutranjih konicah.