nedelja, 3. april 2016

[ SLO - SŽ ] Za gradnjo drugega tira ustanovili še projektni svet

"Za učinkovito in uspešno sodelovanje pri gradnji drugega tira bomo oblikovali poseben projektni svet, ki bo imel strateško, svetovalno in usmerjevalno vlogo," je dejal predsednik vlade Miro Cerar.
"Projekt gradnje drugega železniškega tira Koper-Divača je eden izmed prioritetnih projektov vlade in zato sem se odločil za posvet, na katerem smo sodelovali predstavniki vlade in drugi pomembni deležniki v tem procesu, ki ga zdaj intenzivno začenjamo," je po celodnevnem posvetu na Brdu pri Kranju povedal Cerar.

Projektni svet, v katerem bodo sodelovali ministri za infrastrukturo, finance in gospodarstvo ter vodilni predstavniki Slovenskega državnega holdinga, Luke Koper, Slovenskih železnic in podjetje DRI ter posebej za ta projekt ustanovljeno podjetje 2TDK bodo zdaj poiskali vse mogoče rešitve, da se bo gradnja začela najhitreje in najceneje, je dodal predsednik uprave Luke Koper Dragomir Matić.
Potrebno bo javno-zasebno partnerstvoRešitve za zaprtje finančne konstrukcije se bodo tako iskale v okviru javno-zasebnega partnerstva, o najrazličnejših možnostih in podrobnostih pa udeleženci posveta danes niso govorili. "Nismo se pogovarjali o nobenih koncesijah. Gre za to, da se v tej fazi najdejo vse mogoče rešitve," je dodal Matić.
Infrastrukturni minister Peter Gašperšič je povedal, da se bodo že letos začele dejavnosti za pripravo gradbenih del na terenu. "Tem delom je namenjenih 20 milijonov evrov," je dejal in pojasnil, da je treba pred začetkom del na terenu marsikaj postoriti, od ureditve dostopnih poti, do predstavitve komunalnih vodov ipd.
Izdano je že gradbeno dovoljenjeZaključne dejavnosti za zaprtje finančne konstrukcije naj bi stekle po dokapitalizaciji podjetja 2TDK, ki je predvidena za sredino prihodnjega leta. Ko bo finančna konstrukcija potrjena, bodo lahko šli v razpis za gradnjo drugega tira, za katerega je ministrstvo za okolje v četrtek izdalo tudi gradbeno dovoljenje s triletno veljavnostjo in možnostjo dvakratnega podaljšanja veljavnosti za eno leto.
Gašperšič je povedal, da so pisma podpore za projekt prejeli tudi od zunaj, in sicer iz Češke in Slovaške. Medtem ko Madžarska preučuje možnost kapitalskega vstopa, so po njegovih besedah tudi v fazi dogovarjanja še s Poljsko, Avstrijo in predvsem južno Nemčijo.