petek, 25. februar 2011

Vožnja z vlakom bo dražja



Prevoz potnikov v železniškem prometu se bo z marcem podražil za šest odstotkov

Z marcem se bo prevoz potnikov po železnici v notranjem potniškem prometu podražil za šest odstotkov. Tako predvideva danes sprejeta vladna uredba o določitvi najvišjih cen prevoza potnikov po železnici v notranjem potniškem prometu. Cene komunalnih storitev medtem ostajajo do nadaljnjega zamrznjene.

Vlada je tako z uredbo sprejela predlog Slovenskih železnic za šestodstotno zvišanje cen prevoza potnikov po železnicah. Kot je na novinarski konferenci po seji vlade povedala ministrica za gospodarstvo Darja Radić, je namreč analiza pokazala, da cene prevoza potnikov po železnicah precej, za 45 odstotkov zaostajajo za cenami javnega cestnega prometa.

"Razlogi, s katerimi Slovenske železnice utemeljujejo zvišanje cen za šest odstotkov, so po našem mnenju utemeljeni," je zatrdila Radićeva in pojasnila, da bo vpliv zvišanja cen na inflacijo minimalen, in sicer 0,01 odstotne točke.

Z uredbo o odločitvi najvišji cen komunalnih storitev pa je vlada za nedoločen čas podaljšala uredbo iz lanskega avgusta, s katero je cene zamrznila za pol leta.