sreda, 2. februar 2011

Lendavčani si želijo progo proti Rédicsu in Beltincem


Občina Lendava se je pridružila evropskemu panonskemu združenju (Pannon Egic) za teritorialno sodelovanje, ki je bilo ustanovljeno konec avgusta lani. Člani združenja so lahko kraji, mesta, ustanove in občine z obmejnih območij jugozahodne Madžarske, severne Slovenije in po vključitvi Hrvaške v EU tudi njenih severnih območij.
Lendava - Predsednik predsedstva združenja Pávo Zsolt, župan madžarskega Pécsa, je včeraj poudaril, da je namen združenja konkretno povezovanje in sodelovanje obmejnih regij predvsem na gospodarskem področju, uspešno gospodarsko sodelovanje pa bo pospešilo tudi sodelovanje sosednjih regij na drugih področjih. EU bo denar za financiranje projektov združenj za teritorilano sodelovanje zagotovila v proračunu za leto 2013. Pávo Zsolt je povedal, da EU namenja veliko pozornost teritorialnemu sodelovanju med sosedami, združenja, ki bodo ustanovljena v ta namen, pa so nadgradnja sodelovanja med članicami EU. Panonsko združenje je bilo ustanovljeno prvo, kmalu bodo sledila še druga. Za sodelovanje v združenju so se zaradi obmejne lege, narodnostno mešanega prebivalstva in razvojnih načrtov na področju turizma odločili tudi v občini Moravske Toplice.

Lendavska občina bo v združenju sodelovala s projekti varstva okolja in sonaravnega turizma, problematike mladih v Panonski nižini (demografija, izobraževanje, položaj mladih v družbi) in multikulturnosti. Na gospodarskem področju bodo v občini dali prednost dobrim prometnim povezavam, v prvi vrsti ponovni vzpostavitvi železniške povezave med Lendavo in obmejnim madžarskim Rédicsem v dolžini skoraj deset kilometrov, ki je bila v času železne zavese po drugi svetovni vojni prekinjena, in gradnji 18 kilometrov dolge proge od Lendave do Beltincev. Z uresničitvijo projekta bo Lendava spet dobila železniško povezavo z Madžarsko in prvič tudi neposredno železniško povezavo s slovenskim železniškim križem po ozemlju naše države. V nekdanji skupni državi in še danes je namreč Lendava z osrednjo Slovenijo z železnico povezana prek Hrvaške. Potniški vlaki med Lendavo in hrvaškim Čakovcem ne vozijo, glede na potrebe gospodarstva pa je organiziran tovorni promet.

Interes Za vnovično železniško povezavo Lendave z madžarskim železniškim omrežjem se zanimajo predvsem podjetja na obeh straneh meje. Vrsta pobud za gradnjo proge med Lendavo in Rédicsem je propadla, zadnja pred dobrimi tremi leti, ko so imeli Madžari že gradbeno dovoljenje. Študijo o ekonomski upravičenosti gradnje proge od Rédicsa do Lendave in naprej do železniškega križa v Beltincih je sofinancirala tudi EU.

Ivan Gerenčer Osamljena železniška postaja v Lendavi - Potniški vlaki proti Hrvaški so samo spomin, vozijo le tovorni vlaki. Če bo znova zgrajena proga med Lendavo in Rédicsem in na novo še od Lendave do Beltincev, bo na lendavski postaji spet živahno.