nedelja, 20. februar 2011

Iz iztirjene lokomotive na obrežju Ljubljanice izteklo gorivo





Na železniški progi med Zalogom in Lazami se je nekoliko pred tretjo uro zjutraj iztirila dizelska lokomotiva. Zdrsnila je v Ljubljanico, v reko pa je izteklo vse gorivo.

Prva poročila kažejo, da je lokomotiva na omenjeni progi naletela na kompozicijo tovornih vagonov. Lokomotiva in en vagon sta po iztirjenju zapeljala v strugo reke Ljubljanice. V nesreči sta se lažje poškodovala strojevodja in še en človek, oba so oskrbeli v ljubljanskem kliničnem centru.

Nesreča se je zgodila tik ob Ljubljanici ob 2.46, gasilci pa so bili po besedah vodje intervencije Silva Kuntariča aktivirani okoli 4. ure. "Namestili so vpojna telesa, da bi zajezili iztekanje goriva, a lokomotiva je bila ob nesreči tako poškodovana, da je takoj izteklo vse gorivo iz rezervoarjev," je Kunterič dejal za MMC.

Tok reke je močan
V lokomotivi je (bilo) približno 2.000 litrov dizelskega goriva. Zajeziti ga je zelo težko, saj je tok reke močan, zato je vprašanje, do kam je nafta že pritekla. "Dokler lokomotive ne bodo izvlekli, dokončna sanacija ne bo mogoča. Slovenske železnice imajo pripravljenih nekaj možnosti, kako vlak izvleči, a vprašanje, ali se bo to lahko zgodilo že danes," je še pojasnil Kuntarič.

Cisterno za prečrpavanje goriva bodo zagotovile Slovenske železnice, so sporočili iz Centra za obveščanje Republike Slovenije.

Na kraj dogodka so prišli tudi inšpektorji pristojnih inšpekcijskih služb. Na policiji pravijo, da v tem trenutku še vedno poteka ugotavljanje okoliščin in zbiranje vseh potrebnih informacij za razjasnitev dogodka.