torek, 15. februar 2011

"Ustavite se. Vlak se ne more"



Na železniških tirih je lani umrlo deset ljudi, največ nesreč pa se zgodi na prehodih, ki so zavarovani le z andrejevim križem. Teh je pri nas velika večina.

V Sloveniji je 888 nivojskih železniških prehodov, od tega jih je z zapornicami zavarovanih 339, 549 pa je nezavarovanih oziroma so opremljeni zgolj z andrejevim križem.

Začenja se preventivna akcija
V dvajsetih letih je na tirih umrlo 193 ljudi, od tega kar 127 na nezavarovanih železniških prehodih. Najpogostejša vzroka za tragedije na železniških prehodih sta predrznost in neupoštevanje prometnih pravil, je za TV Dnevnik poročala Ana A. Gajič.

Tudi zato je Javna agencija za varnost prometa začela preventivno akcijo za povečanje varnosti na slovenskih železniških prehodih. Slogan akcije, ki bo potekala do konca februarja, je: Ustavite se. Vlak se ne more. Podslogan akcije pa je Prečkajte železniško progo varno na nivojskih prehodih.

"V lanskem letu dva nova zaščitena prehoda"
"Zahteve niso samo po zapornicah ali pa po napravi, ampak tudi po ureditvi ceste spredaj in zadaj na določeni dolžini," je dejala Zvezdana Dolenec iz Slovenskih železnic in dodala, da bi samo postavitev zapornic stala od 450 tisoč evrov na prehod.

"Trenutno se vodijo aktivnosti v pridobivanju prostorske, projektne, investicijske in upravne dokumentacije na 56 nivojskih prehodih. Od tega smo v lanskem letu dva že realizirali, to sta Zjavnice pri Trebnjem in Murska Sobota," je povedal Tomaž Willenpart z direkcije za ceste.

"Mi moramo drugače razmišljati"
"Vlak vozi z 80, 90 kilometri na uro, pot ustavitve je 1.000 metrov. Pri avtu, ki vozi 80, 90 kilometrov na uro, je pot zaustavitve od 40 do 50 metrov. Mi moramo drugače razmišljati," je poudaril Vojko Radkovič s prometnega inšpektorata.

Veliko za svojo varnost lahko naredimo tudi udeleženci cestnega prometa, in sicer z doslednim spoštovanjem prometne signalizacije, ki označuje nivojske prehode ceste čez železniško progo, in spoštovanjem pravil, ki na teh mestih veljajo. Zaradi lastne varnosti in tudi, da se izognemo plačilu globe policistom, ki bodo v teh dneh poostreno nadzirali prehode.